deze maand
 
eZine nr. 1, jaargang 2011
Januari eZine van
betrokken uitvaarten.

Verschijnt iedere maand
op de 15e. Je ontvangt
dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.


beste lezer, 
 
Het nieuwe jaar heeft zich alweer in volle omvang bij mij aangediend. Het belooft een jaar vol verrassingen en onvermoede wendingen te worden. Direct aan het begin al moest ik sommige van mijn verwachtingen compleet bijstellen en dus ook opnieuw in balans raken. Dat is verdomd moeilijk, maar ook een nieuwe kans. Een uitdaging, een stimulans om te veranderen.
 
Ik wil jullie in deze nieuwsbrief iets vertellen over de misschien onvermoede mogelijkheden op het gebied van het omhulsel waarin je begraven of gecremeerd wordt. Een onderwerp waarvan menigeen niet echt warm loopt. Ook wel begrijpelijk, want de gebeurtenis op zich waarom je zoiets nodig hebt, is natuurlijk geen vrolijke aangelegenheid. Maar als je de weerstand die je voelt, naast je neerlegt en wat verder kijkt, roep je misschien net als mijn schoonmoeder, toen ze een kartonnen kist met antiek linnen bekleed op een foto zag: "Oh, wat is dat mooi! Ik zou er nu al wel in willen liggen. Je zou er haast dood voor willen gaan!"
Dat is natuurlijk wat overdreven, maar het geeft wel weer dat een kist niet alleen een noodzakelijk kwaad hoeft te zijn en ook positieve gevoelens kan oproepen.
 

een kist? niet direct iets om enthousiast over te worden!
 
Je ziet het zo voor je. De kist! Zo'n standaard ding, houtkleurig, met een aantal knoppen om het deksel te sluiten. Je kunt een beetje variëren in materiaal, kleur, handgrepen en de vorm van de deksel, maar het levert geen hele grote verschillen op in beeldvorming.  Het is er gewoon omdat het noodzakelijk is. Een prima uitgangspunt, maar bijzonder of persoonlijk? Nee!
 
Het kan anders, maar het hoeft niet!
De meeste families waar ik binnen kom zijn verrast door alle alternatieven die er op kist gebied eigenlijk zijn. Ze bladeren mijn map met voorbeelden door en hebben dan eigenlijk meestal heel snel in de gaten wat afvalt, wat niet past. Met het beeld dat overblijft gaan we een passend omhulsel zoeken. Voor jullie zet ik een aantal alternatieven met daarbij een voorbeeld op een rijtje. Misschien tref je opeens iets aan waar je wel warm voor loopt.
 
Een basiskist: gebruik je creativiteitkunstzinnige kist
Als je creatief aan de slag gaat met zo'n basis kist, wordt het eigenlijk meteen heel anders. Je herkent zo'n kist dan al gauw niet meer terug. Schilderen, bekleding veranderen, foto's erop plakken, tekenen, schrijven. Je kunt echt van alles verzinnen. Het samen bezig zijn aan de kist en zo met de overleden dierbare geeft troost. Families vertelden mij bijvoorbeeld: "dat het een onverwacht leuke bezigheid was" en "dat het helend werkte". Wil je niet zelf aan de slag maar het uitbesteden of iets onder begeleiding maken van een professional, dan kan dat ook.
 
Een klein bedrijf, een ambachtelijk vervaardigde kistHandgrepen en foto's rondom
Er zijn hele kleine bedrijven, houtbewerkers of kunstenaars die zich met de vormgeving van kisten zijn gaan bezighouden en mooi bewerkte kisten in afwijkende vormen leveren. Deze kisten worden met veel aandacht gemaakt. Het is geen massa-produktie. Sommige van hen komen de kist zelf bij je thuis bezorgen, of je kunt de kist bij hen ophalen en kennismaken met de maker. Dit geeft vaak een extra dimensie. "Je ervaart en ziet met hoeveel aandacht en liefde de kist wordt gemaakt."
 
Fairtrade-Eco kistenEen pinboo en een bamboe kist
Ze zijn er van bananenblad en bamboe tot pine. Door dit materiaal gebruik zijn deze kisten al heel bijzonder. De kisten worden gemaakt van natuurlijke, snelgroeiende, niet bedreigde planten/bomensoorten. De werknemers die de kisten maken krijgen een eerlijk loon. Veel van deze kisten hebben wel wat weg van manden.
 
 

Eco-kistenEen kist van papier mache
Veel leveranciers (ook de grotere fabrieken) hebben kisten gemaakt van natuurlijke materialen in hun collectie. De bekleding is dan vaak van ongebleekt katoen. Maar je kunt ook denken aan manden (zie hieronder), karton (zie hieronder) of papier maché. Zie voor een kist van papier maché het hiernaast afgebeelde voorbeeld.
 

Kartonnen kistenDe dooskist (karton) bekleed
Kartonnen kisten zijn er in verschillende vormen. Ze lenen zich heel goed om bijvoorbeeld te verven of te beplakken. Er is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het op diverse manieren bekleden van de zogenoemde dooskist. Zie hieronder het resultaat van de samenwerking tussen Ockenburgh, Kisten met Liefde en Betrokken Uitvaarten.

MandenEen grafmand van wilgentenen
Er zijn een aantal mandenvlechters in Nederland, die mooie grafmanden maken, van uit Nederland afkomstig materiaal. Deze manden worden ambachtelijk vervaardigd.
 
 
Wollen kisten/een zachte kist.Een zachte kist met draagdoek
Een kist helemaal vervaardigd van wol of zacht materiaal. Integenstelling tot de wollen wade zie je hierin geen contouren van het lichaam.
 
 
 

WadenEen wollen (vilt) wade
Een kist hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt ook in een wade gehuld op een opbaarplank of gevlochten baar worden begraven of gecremeerd. Er zijn kleine bedrijven/kunstenaars die waden vervaardigen. Van katoen en linnen tot wol, van sober tot enorm kleurrijk. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een wade maken van een stuk stof of sprei en daarin worden gewikkeld. Ook is er een keuze uit verschillende opbaarplanken.
 
Heb je iets gezien wat je aanspreekt of wil je informatie over één van deze of andere mogelijkheden dan kun je me natuurlijk altijd bellen (o6-20405561) of mailen (gita@betrokkenuitvaarten.nl). Ik vertel je er graag over.

twee avonden: omgaan met je eigen sterven!
 
Vrijdag 4 februari en vrijdag 18 februari 2011 organiseert Marion Kuiperi, van Ruimte voor Rituelen, twee avonden over omgaan met je eigen sterven. Twee avonden waarin gevoelens en wensen rond je eigen sterven centraal staan. De eerste avond staat in het teken van de periode voor het overlijden, de tweede avond juist de eerste dagen daarna. Op de tweede avond is betrokken uitvaarten uitgenodigd om vragen rond de uitvaart te beantwoorden.
 
Locatie:     yogacentrum Corazon
                Goudenregenstraat 89 (nabij Laan van Meerdervoort)
                Den Haag
Tijd:          20.00 tot 22.00 uur
Kosten:      50 euro voor twee avonden
Aanmelden: bij Marion Kuiperi.

nationale wadendag: expositie van uitvaarttextiel
 
Ben je warm gelopen voor een wade, wil je weten hoe die er uitzien, hoe ze aanvoelen, of van wat voor materialen ze zijn gemaakt? Dan is deze nationale wadendag misschien iets voor jou. Op zondag 30 januari 2011 is er een expositie van waden in Zutphen. Wikkelgoed Uitvaarttextiel organiseert deze dag om haar 10 jarig bestaan te vieren.
 
Locatie:     Vrije School De Berkel
                Weerslag 14a
                Zutphen
Tijd:          11.00 tot 16:30 uur
Toegang:    gratis

hoe het verder ging met de beklede kartonnen kist
 
In de vorige nieuwsbrief heb ik even aangestipt dat er nogal wat publiciteit is geweest over het cremeren in een kartonnen kist. Crematoria zijn door de Landelijke Vereniging  van Crematoria (LVC) geadviseerd geen kartonnen kisten te accepteren. Omdat mijn schoonmoeder én gecremeerd én in een beklede kartonnen kist wilde worden uitgevaren stond ik midden in het gerezen tumult.
Samen met Crematorium Ockenburgh, Kisten met Liefde en Betrokken Uitvaarten hebben we gekeken welke maatregelen we konden nemen om het invoeren van een kartonnen kist in de oven (in Ockenburgh) veilig te laten verlopen. Zowel bekleed als onbekleed.
Voorlopig hebben wij de volgende afspraken gemaakt:
  • de kartonnen kist wordt op een invoerplank met een opstaand randje ingevoerd in de oven. Voor mijn schoonmoeder heb ik een plank, en latjes gehaald bij de Gamma en in een half uurtje zo'n plank gefabriceerd. Dit geeft extra stevigheid aan de onderzijde van de kist.
  • als de kartonnen kist bekleed is aan de buitenzijde, wordt deze bekleding geimpregneerd. Op deze manier wordt vroegtijdig vlamvatten van de bekleding zo veel mogelijk voorkomen.
  • de kartonnen kist wordt als één van de eersten in de oven ingevoerd. Dan is de oven relatief nog koel. Na een dag van crematies is de oven op zijn allerheetst en kan wel zo'n 900 graden warm zijn.
En zo kwam het dat ik vlak voor de Kerst met mijn eigen familie om de oven heen stond. Mijn man opende de deur van de oven met een druk op de knop, en daar gleed mijn schoonmoeder naar binnen. We zagen nog net de eerste vlammetjes ontstaan op de verste hoeken van de kist. De ovendeur sloot zich en wij stonden allemaal te snikken.
 
Bedankt Kisten met Liefde en Crematorium Ockenburgh.

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten, uitvaartverzorging in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Zij is, als enige in Den Haag, lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.

over je abonnement
 
Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
goudreinetstraat 574,2564 px den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl