b
 
deze maand
 
Hai!
 
In dit nummer van betrokkenuitvaartenTips:
 
berichtje van Gita
 
hoofdartikel
 
en verder ...
eZine nr. 1, jaargang 2015  
Februari eZine van
betrokken uitvaarten.

Verschijnt onregelmatig.
Je ontvangt dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.


beste lezer, 
 
Het nieuwe jaar is alweer een maand onderweg. Het is merkbaar dat de dagen alweer beginnen te lengen. Mijn verlangen naar de zon neemt toe.
 
Ik schrijf nu alweer zo'n vijf jaar, zij het onregelmatig, dit magazine. Sinds december wordt er maandelijks een verhaal uit één van mijn magazines geplaatst in het blad Spiegelbeeld. Dit is een blad over wetenschap, gezondheid, maatschappij en bewustwording. Ik vind het ontzettend leuk mijn verhalen nu in gedrukte vorm terug te zien. Het is iedere maand weer een klein kado'tje als het tijdschrift op de mat valt en ik vind het leuk dat de verhalen zo door een breder publiek worden gelezen. Het voelt ook als een blijk van waardering voor de richting die ik met mijn uitvaartonderneming ben ingeslagen.
 
Deze keer stel ik jullie de uitvaartbus voor. Samen met je geliefde, die is overleden, en zijn/haar naasten op pad in hetzelfde vervoermiddel. Sommige mensen voegen mij dan toe "het voelt een beetje als een schoolreisje". Een schoolreisje met een droevige rand, maar de gezamenlijke reis draagt bij aan de bevordering van essentiele elementen zoals warmte, nabijheid, verbinding en saamhorigheid.
 

de uitvaartbus in Den Haag
 
De uitvaartbus is een bus waarin de persoon die is overleden en zijn/haar familie en vrienden samen reizen naar de diverse locaties, waar het gezelschap gedurende de dag van het afscheid zal verblijven.
Dit heeft een aantal grote voordelen, voor uitvaarten zowel binnen als buiten Den Haag:

Uitvaartbus voor 15 personen1.    Het zelf zorgdragen voor het plaatsen van je geliefde in en uit de bus (het plaatsen op de lift, het vastzetten van de kist etc.) maakt de betrokkenheid bij en de vertrouwdheid met de dood en het onvermijdelijke afscheid groter. Als je al overal bij betrokken bent geweest in de dagen voor het afscheid, is het zelf doen en samenzijn een logische vervolgstap.
2.    Het samenzijn vergroot de onderlinge verbondenheid zowel met elkaar, als met degene die is overleden. Je geliefde ligt niet alleen en buiten bereik in de rouwauto voor je. Je kunt met alle familie en vrienden tijdens de rit communiceren. Je kunt ook gezamenlijk luisteren naar muziek. Je bent een groep! Een groep op een bijzondere en belangrijke dag. Het is fijn om de transport momenten samen te delen en de saamhorigheid niet te breken.
3.    Het parkeerprobleem, vaak aan de orde in de regio Den Haag is voor de groep niet aan de orde. Je hoeft geen parkeerplek te zoeken. Je hoeft je niet druk te maken over betaald parkeren en naderhand hoef je niet op zoek naar je auto.
4.    De uitvaartbus staat klaar, waar en wanneer dat nodig is.
5.    Bij langere ritten kun je terwijl je rijdt koffie drinken of wat eten.
6.    De kosten voor een rouwauto en een paar volgauto’s zijn nagenoeg gelijk of als de auto’s een langere tijd nodig zijn is de uitvaartbus zelfs goedkoper. Alleen een rouwauto zonder volgers kost minder, maar bovengenoemde voordelen kunnen zwaarder wegen dan de prijs.

De uitvaartbus voor 22 personenEr zijn diverse uitvaartbussen te huren. Je ziet twee van de opties op de foto’s. De rode bus is voor 15 personen. In de blauwe bus kun je met 22 personen zitten.
Ik heb de uitvaartbus met diverse families binnen en buiten Den Haag gebruikt en vind het leuk een paar persoonlijke ervaringen samen met jullie te delen.

Whisky
Op de terugweg van een afscheidsbijeenkomst in het Paard zat ik met familie en vrienden aan het eind van de middag in de uitvaartbus naar het crematorium om de overledene samen weg te brengen voor de crematie. “Jongens! We hebben eigenlijk whisky nodig, Johnny Walker die we altijd samen dronken. Laten we nog één keer het glas heffen op onze vriend!” Niemand had whisky bij zich, maar meteen werd er door de Hagenaars gebrainstormd waar op de route een slijterij zat. Iedereen vond het een fantastisch idee. Al snel wisten we waar we een fles konden scoren. Als een wonder was er voor de slijterij een grote parkeerplek vrij, waar we konden bivakkeren terwijl twee vrienden binnen een GROTE fles whisky bemachtigden. Daar stonden we, het voelde alsof het de gewoonste zaak van de wereld was! Nog één keer samen naar de slijter! Met de fles omhoog geheven kwamen de vrienden de slijter uit en de bus weer in. Wij vervolgden onze weg. Er werd samen getoast en gedronken op het leven, op zijn leven. Er werd samen gehuild en gelachen.

Uit eten
Met een grote familie besloten we gebruik te maken van de uitvaartbus. De kinderen van de overleden moeder, de kleinkinderen en achterkleinkinderen vormden een grote groep. De 5 kinderen hadden daags bij hun moeder aan het eind van de middag met zijn allen geborreld. Zij hadden de hele groep graag bij elkaar. Al die auto’s! En al die wisselingen van locatie! De uitvaartbus was ideaal.
De familie wilde na de uitvaart gezamenlijk eten en hadden daarvoor een zaaltje besproken. Op de dag van de uitvaart kwam iedereen naar de parkeerplaats van de eetgelegenheid. De uitvaartbus haalde ons daar op. De bus bracht ons naar het verzorgingshuis waar de moeder in haar eigen kamer was opgebaard en samen zetten we haar in de uitvaartbus. We reden naar de kerk en daarna volgde het crematorium om de moeder omringd door haar dierbaren te begeleiden naar de oven. Direct aansluitend was er in het crematorium een condoleance voor familie, vrienden en kennissen. Na afloop van de condoleance bracht de uitvaartbus de familie naar de eetgelegenheid, waar ze zo aan mooi gedekte tafels schoven.

Meer weten? Bel 06-20405561 of mail.

wat is compassie-training?

Compassie training is een training om je vermogen te versterken om jezelf en anderen bij te staan in pijn of lijden. Om open en aanwezig te kunnen blijven, ook als het moeilijk is, en verharding, (zelf)kritiek, schuld- of schaamtegevoelens tegemoet te treden met een liefdevolle houding. Niet door te vechten of te vluchten, maar juist door er ruimte aan te geven en te verzachten. Zo leer je beter voor jezelf te zorgen, voor je innerlijke ervaringen, en daarmee uiteindelijk ook meer aanwezig te kunnen zijn voor anderen. Compassietraining richt zich op het openen van het hart. Dit is voor iedereen relevant, omdat we allemaal op grote en kleine manieren lijden...
 
Meer weten? Neem contact op met:
Praktijk voor Bezinning & Verstilling
Mieke Overgaag - Roelands
06-50805784
e-mail: info@bezinningenverstilling.nl
website: www.bezinningenverstilling.nl

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten, uitvaartverzorging in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Door een betrokken en warm afscheid kan een dierbare herinnering ontstaan. Zij is lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families in een informele sfeer ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.

over je abonnement
 
Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
goudreinetstraat 574, 2564 px den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl