deze maand
 
Hai!
 
In dit nummer van betrokkenuitvaartenTips:
 
berichtje van Gita
 
hoofdartikel
eZine nr. 2, jaargang 2014  
April eZine van
betrokken uitvaarten.

Verschijnt onregelmatig.
Je ontvangt dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.


beste lezer, 
 
Soms kom ik vanwege mijn werk op de meest onverwachte plekken. Zo belandde ik een aantal weken geleden in en bruidswinkel. Nog nooit had ik een voet zo’n winkel  binnen gezet. Niet dat ik nou zo tegen het instituut huwelijk ben, maar ik heb er ook geen grote affiniteit mee en het is er tot dusver dan ook nog nooit van gekomen. Enfin, ik was op de fiets, wandelschoenen aan toen ik langs zo’n bruidswinkel reed.
Al enige tijd was ik opzoek naar een hoes om een bruidsjurk in op te bergen, want tijdens een uitvaart was de oude hoes van een bruidsjurk van een familie kwijtgeraakt. Op diverse plekken waren wel kleding hoezen te krijgen, maar geen was groot genoeg voor zo’n lange jurk. Dus toen ik de bruidswinkel in het vizier kreeg,  besloot ik naar binnen te stappen. Maar dat ging zomaar niet. De deur zat op slot en alleen door aan te bellen kon je de winkel op persoonlijke uitnodiging betreden. Een vrouw deed de deur open en hoorde mijn verzoek aan. Ja hoor, zij had wel een hoes voor me. Ik veronderstelde dat zij het verhaal achter het verzoek misschien wel zou willen horen, maar toen ik over de uitvaart begon en een  mooi verhaal wilde vertellen, kreeg ik het idee dat ze dat niet echt prettig vond.  Ik hield het kort. Weer even geconfronteerd met het feit dat de dood soms toch een onderwerp is dat sommigen liever vermijden.


 de bruidsjurk
 
Op een dag kwam ik bij een familie waarvan de vrouw/moeder onverwacht was overleden. Het echtpaar was rond de 80 en al zo’n 60 jaar bij elkaar.
 
We vulden de uitvaart in en bespraken natuurlijk ook in welk omhulsel de vrouw zou komen te liggen. Het werd een eenvoudige populieren eco-kist. Er zit standaard een dekje bij zo’n kist, en meestal attendeer ik de familie erop, dat ze ook iets anders dan dat standaard dekje kunnen gebruiken. Een wade, deken, kledingstuk, lap of laken of dekbed hoes etc zijn  allemaal mogelijk en dat geeft net een iets persoonlijker uitstraling. Toen kwam meneer eigenlijk gelijk aan met de trouwjurk van mevrouw. Ze kon hem natuurlijk al lang niet meer aan, maar ze had hem al die jaren zorgvuldig in een kelderkast opgeborgen en bewaard. Een liefdevolle herinnering voor haar, maar ook voor hem. Konden we die dan ook gebruiken ?
 
En natuurlijk kan dat. Samen met meneer hebben we mevrouw in het rouwcentrum aangekleed en in de kist gelegd. Daarna heeft de kapper haar werk gedaan.  De haren gekruld, zoals ze gewoonlijk deed, en het gezicht opgemaakt. Tot slot hebben we samen de bruidsjurk, gemaakt van prachtig kant, met een smal lijfje en een enorme uitwaaierende rok, over mevrouw heen gevleid. De beschermhoes legde ik op een hoge kast in de verzorgingsruimte (waar hij vervolgens bleef liggen, omdat ik hem vergat en uiteindelijk verdween).
 
Een paar dagen later was er een groot condoleance bezoek. De kinderen en kleinkinderen waren ook aanwezig. Allemaal groepten zij om hun vrouw, moeder en oma heen. De jurk werd helemaal uitgewaaierd over de randen van de kist gehangen, zodat je hem goed kon zien. Camera’s kwamen tevoorschijn, vanuit alle hoeken werden foto’s gemaakt, één van de kleinkinderen klom op een stoel om een mooi bovenaanzicht te krijgen. Er werd besloten dat de bruidsjurk aan het einde weer mee terug ging naar huis, omdat de kleinkinderen de jurk niet konden loslaten. Na afloop verzamelden ze zich allemaal om de kist heen. De jurk werd opgeborgen, en met alle verdriet die daarbij hoort sloot de familie gezamenlijk de kist.
 
De volgende dag haalde ik haar op met haar zoon en een vriend. Zij werd in het busje van de vriend eerst naar de kerk gereden en daarna in intieme kring in dat busje naar het crematorium gebracht. Zo kwamen oude en nieuwe gebruiken in een prachtig palet samen.
 
Meer weten? Bel 06-20405561 of mail.

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten, uitvaartverzorging in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Door een betrokken en warm afscheid kan een dierbare herinnering ontstaan. Zij is lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families in een informele sfeer ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.

over je abonnement

Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
goudreinetstraat 574,2564 px den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl