deze maand
 
Hai!
 
In dit nummer van betrokkenuitvaartenTips:
 
berichtje van Gita
 
hoofdartikel
 
en verder ...
 
 
eZine nr. 2, jaargang 2016 
November eZine van
betrokken uitvaarten.
 
Verschijnt onregelmatig.
Je ontvangt dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.
 

beste lezer, 
 
Het is alweer het achtste jaar dat Betrokken Uitvaarten bestaat. In die acht jaar heb ik 275 uitvaarten begeleid. Ik ben nog steeds heel blij dat ik de stap van een baan bij de overheid naar het runnen van een eigen bedrijf heb gemaakt. Ik blijf het werk uitvoeren met passie, plezier en vol overtuiging. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat ik families soms één of meerdere keren terug zie. Dat is voor de families heel verdrietig, want zo zijn de omstandigheden natuurlijk wel. Maar er is ook een andere kant van de medaille. Als ik dan binnenkom voelt het aan beide zijden vertrouwd. Je kent elkaar, de familie kent mij en mijn werkwijze en ik ken het reilen en zeilen binnen een familie een beetje.
 
Zo heb ik de uitvaart van de moeder van Alexandra van de zomer begeleid, en in voorgaande jaren ook die van de zussen van haar moeder. Alexandra heeft er over geschreven. Dat artikel staat vandaag in de nieuwsbrief.
 
Verder zijn er rondom 2 november allerlei herdenkings-activiteiten. Ik heb er hieronder een aantal in een agenda opgenomen. De eerste is al vanavond op Nieuw Eykenduynen.
 
 

een generatie vrouwen
 
Het is alweer drie maanden geleden dat we mijn moeder hebben begraven. Dit was ruim vier jaar nadat Gita en ik elkaar voor het eerst ontmoetten tijdens een voorbereidingsgesprek voor een van mijn moeders twee zussen. Mijn moeder was de jongste van zes. Allebei haar zussen waren kinderloos; ik was hun surrogaatdochter (mantelzorger) geworden en hielp zo mijn moeder, omdat zijzelf op een leeftijd was gekomen waarop alles haar teveel werd.
De drie zussen
Na afloop van dat voorbereidingsgesprek in maart 2012 vroeg mijn tante, ze was dementerend: “Is je vriendin weer weg?”. “Ja”, antwoordde ik, maar niet alleen uit gemakzucht. Want ik had direct het gevoel dat het wel goed zat met Gita, dat ik met haar de uitvaart van mijn tante wilde regelen wanneer het zover was.

Het maffe toeval wilde dat nog geen week later juist de andere zus van mijn moeder overleed. Vanzelfsprekend vroegen we Gita om te helpen. Zoals we dat ook deden toen negen maanden later het afscheid kwam voor de zus/tante waarvoor het contact met Gita was gelegd.

De ervaring met de twee begrafenissen maakte dat ik Gita erg graag als uitvaartbegeleidster wilde toen we aan zagen komen dat mijn moeder aan de beurt was om te gaan. Gita maakte er geen probleem van dat ze alles zou moetOp de begraafplaatsen regelen in een regio buiten Den Haag. Ze stond paraat. Na het telefoontje kwam ze middenin de nacht om mijn moeder, samen met iemand van de thuiszorg, te wassen en netjes aan te kleden. De koeling en de schragen om de kist op te kunnen zetten had ze meegenomen, zodat mijn moeder thuis kon worden opgebaard. Ze regelde de kist, deed bij de gemeente aangifte van het overlijden, gaf opdracht voor het drukken van de rouwkaarten, overlegde met de kerk en organiseerde dat mijn moeder vanuit huis naar haar laatste rustplek kon worden gebracht. Kortom, alles werd gedaan precies zoals mijn moeder en wij het wilden.

De ervaringen uit 2012 zorgde ervoor dat een en ander ontzettend soepel en prettig verliep. Natuurlijk, we hadden de verschillende stappen in het proces van afscheidnemen eerder doorlopen. Maar het was fijn te weten dat Gita mijn moeder heeft gekend, dat ze wat wist van mijn moeders zussen en de rest van de familie. Het gaf het geheel iets vertrouwds. Prachtig weer, veel lieve mensen, schitterende bloemen, zes dragers, een mooie kerk. Woorden en muziek deden de rest.
 
Meer weten? Bel 06-20405561 of mail.
 

agenda rondom Allerzielen

dinsdag 1 november
Herdenking om 19.00 uur op Nieuw Eykenduynen, Kamperfoeliestraat 2a, Den Haag.

woensdag 2 november
Eucharistieviering om 16.00 uur op begraafplaats St Barbara, St Barbaraweg 6, Den Haag
Eucharistieviering om 16.00 uur op begraafplaats St Petrusbanden, Kerkhoflaan 10, Den Haag
De Kloosterkerk is open in verband met Allerzielen vanaf 12.45, Lange Voorhout 4, Den Haag

zondag 6 november
Gedachtenis concert om 16.00 uur in De Goede Herderkerk, Stoeplaan 4, Wassenaar

 

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Door een betrokken en warm afscheid kan een dierbare herinnering ontstaan. Zij is lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families in een informele sfeer ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.
 

over je abonnement
 
Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
goudreinetstraat 574,2564 px den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl