b
 
deze maand
 
Hai!
 
In dit nummer van betrokkenuitvaartenTips:
 
berichtje van Gita
 
hoofdartikel
 
en verder ...
eZine nr. 6, jaargang 2012  
Augustus eZine van
betrokken uitvaarten.

Verschijnt iedere maand
rond de 15e. Je ontvangt
dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.


beste lezer, 
 
De vakantie zit er weer op. Volgende week neemt het schoolleven van de kinderen weer zijn volle aanvang. Mijn vakantie in Canada was geweldig. Ik ben enorm gastvrij ontvangen door mijn oude reis-vriend David en zijn vriendin. Ik werd geïnstalleerd in de ruime basement van hun huis. Een heerlijke plek aangezien het constant snikheet en boven de 30 graden was. De basement bleef lekker koel. Ik mocht niet koken, de afwas doen of andersoortige taken op me nemen. Ik ben enorm door mijn vrienden in de watten gelegd. We zijn samen het natuurgeweld van de Niagara watervallen gaan bewonderen, onderwijl proevend van de verschillende ijswijnen in diverse wijnhuizen. En het Frans-Europese Montreal hebben we ook een paar dagen met een bezoek vereerd. Ook daar ontmoette ik een andere oude reis-vriend, die ik al 25 jaar niet meer had gezien.

Ik ben even een andere wereld ingestapt. Nieuwsgierig naar andere gebruiken, levenswijzen en omgangsnormen. En dan wil ik natuurlijk ook graag weten wat de gebruiken zijn als mensen doodgaan. Enige beroepsdeformatie is mij niet vreemd. Dus David regelde een bezoek aan een crematorium. Voor David was het allemaal nieuw, overspoeld met indrukken, terwijl de crematorium-medewerker en ik enthousiast informatie uitwisselden. Het grootste goed dat wij in Nederland mijns inziens bezitten en in Canada niet of nauwelijks voorkomt is de thuis-opbaring.

Vandaag dus een stukje over de thuis-opbaring, maar ook over de Haagse milieubeurs waar ik als Haagse uitvaartonderneming op 7 oktober een bijdrage aan zal leveren.


5 overwegingen om thuis op te baren
 
Intimiteit behouden.
De sfeer in huis is vaak heel intiem na een overlijden. Er heerst een serene, haast sacrale sfeer. Wanneer je zelf hebt helpen wassen en kleden, en vervolgens een plek in huis kiest waar je dierbare wordt opgebaard, hou je die intimiteit vast. Als iemand thuis wordt gebracht van het ziekenhuis of vanuit het buitenland, heb je soms wat meer tijd om de plek vast aan te kleden. Zodra je geliefde thuis komt ontstaat ook al snel diezelfde sfeer. Je kunt een liefdevolle verzorging, ontvangst voortzetten in de intimiteit van de huiselijke kring.

Gevoel van vrijheid zelf te bepalen wat er gebeurt.
Je houdt de verzorging en omgang van je dierbare in eigen hand. Wat er met je dierbare gebeurt beslis je zelf. Je geeft de verantwoordelijkheid niet aan een ander. Jij bepaalt wat er met je dierbare gebeurt. Dat is ook een bevrijding van conventies, die er wel mogen, maar niet hoeven zijn.

Toegang tot je dierbare.
Continue toegang tot je dierbare. Vaste tijden voor een ieder die afscheid wil nemen, en de mogelijkheid op ieder moment dat je dat zelf wil mensen uit te nodigen of zelf bij je dierbare te zijn en het geeft je de mogelijkheid te waken. Sommige mensen geven aan niet van pottekijkers na hun dood te houden. Dan kun je natuurlijk ook  gewoon geen mogelijkheden voor bezoek creeren en alleen intimi toelaten. Voor de direct naasten is een periode van afscheid kunnen nemen vaak een hele fijne tijd.

Aankleding opbaarplek, helemaal van jou.
Omdat je thuis bent heb je de mogelijkheid de opbaarplek een zeer persoonlijke sfeer te geven. Je kunt allerlei materialen gebruiken van de overledene zelf, voor de overledene uitgekozen of gekocht Ik heb ook een arsenaal aan stoffen en spullen die te gebruiken zijn. Foto's kunnen worden opgehangen, bloemen gerangschikt, tekeningen, bloemblaadjes, eigen geuren, wierook, stoffen, kamerscherm, sieraden, bijbels, boeken, sportartikelen kortom een plek als ode aan je dierbare.

Beperking van de kosten.
Een thuisopbaring kan schelen in de kosten van de opbaring. Een 24 uurs kamer is al gauw 675 euro. Als je niet in een 24 uurs kamer opbaart moet je voor elk bezoek betalen. Dus als je daar een beetje vrijheid in wilt hebben kan dat dan al snel oplopen. Je hebt natuurlijk wel apparatuur nodig, zoals een koeling, soms misschien een opbaarplank of een airco. Die zijn gewoon te huur, bijvoorbeeld bij mij of een uitvaartonderneming van je keuze.
 
Wil je hier meer over weten? Bel 06-20405561 of mail.

de Haagse Energiebeurs

Op zaterdag 7 oktober wordt in het atrium van het stadhuis in Den Haag voor de derde keer de Haagse Milieubeurs gehouden. Dit jaar ben ik door de gemeente benaderd om ook te participeren. Dat vind ik  ontzettend leuk. Mijn website brengt kennelijk ook over dat ik belang hecht aan mens en milieu. Dat doe ik in verschillende opzichten. Ik vind het prettig van lokale en kleine ondernemers producten af te nemen en op deze manier deze kleine ondernemers te ondersteunen. Kwaliteit van en aandacht voor hun producten en mensen zijn daarbij belangrijke factoren. Belangrijk vind ik ook dat de gebruikte materialen van natuurlijke duurrzame of gerecyclede materialen worden gemaakt. Soms komen de producten wel van overzee, zoals manden, condoleance-boeken of vlinder-knoppen. Prachtige producten, waarbij materialen worden gebruikt zoals boombast (dat jaarlijks door de boom opnieuw gemaakt wordt) of snelgroeiende planten zoals bananenblad of ananasblad om te vlechten. En waarbij goede werkomstandigheden en een goed salaris voor de arbeiders prioriteit hebben.
Al met al is er best veel waar ik op die Milieubeurs aandacht aan wil besteden. En er is natuurlijk veel meer te zien op deze beurs. Dus zet het alvast in je agenda en loop even aan!

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten, uitvaartverzorging in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Door een betrokken en warm afscheid kan een dierbare herinnering ontstaan. Zij is lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families in een informele sfeer ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.

over je abonnement
Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
goudreinetstraat 574,2564 px den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl