Uitvaarttradities bij andere culturen!

Uitvaarttradities bij andere culturen!

In elk land hebben we onze eigen tradities. Hetzelfde geldt dus ook bij hoe een uitvaart ingevuld wordt. In Nederland was voorheen altijd sprake van de standaard ‘koffie en cake’-uitvaart. Maar tegenwoordig wordt het afscheid steeds persoonlijker. We kiezen vaker voor een uitvaart die een knipoog geeft naar het karakter van de overledene. Maar hoe ziet het er eigenlijk bij de andere culturen uit? Ik licht graag, in het kort, de hoofdpunten uit een paar verschillende tradities toe van diverse religies.

Voorouderverering en zielenrust

Om te beginnen met de Chinese uitvaartrituelen en tradities. Bij deze cultuur staan voorouderverering en zielenrust centraal. Ze brengen onder andere offers om ervoor te zorgen dat de ziel van de persoon daadwerkelijk rust krijgt. Als rituelen hebben ze onder andere het koken van de dierbare zijn of haar lievelingseten. Ze zetten het gerecht op tafel, zodat de geest of ziel van de overledene afscheid kan komen nemen. Maar ook een rituele wassing hoort bij de Chinese uitvaart. De overledene krijgt vaak meerdere lagen nieuwe kleren aan ter voorbereiding op de lange reis die hij gaat maken. Na het wassen en aankleden, wordt de kist gesloten. Hierbij draait iedereen zich om, zodat de geest niet bij hen blijft.

Islamitische uitvaart

Nog een cultuur die rituele wassing toepast, is de Islamitische cultuur. Het lichaam wordt gewassen door familie of medegelovigen. Ook kan een professionele wasser worden ingezet. De overleden dierbare wordt drie of meerdere keren, als het maar oneven is, gewassen. Zowel met lauw water, water met olijfblad, lotusblad, kamfer, zeep of lekker ruikende parfums. Daarna wordt degene ingewikkeld in een witte stoffen doek, ook bekend als een kafan, en verplaatst naar de Moskee. Hier wordt uitgebreid aandacht besteed aan een gebed. Vervolgens wordt de dierbare begraven, met het hoofd richting Mekka.

Terug naar de oerbron

Naast de Chinese en Islamitische cultuur, hebben Hindoes ook eigen rituelen en tradities. Vooral het terugkeren naar de oerbron met de vijf elementen is hierbij belangrijk. Deze vijf elementen zijn water, vuur, ether, lucht en aarde. Door middel van cremeren, keert de geest volgens Hindoes zo snel mogelijk terug naar de oerbron. Daarom wordt er in deze cultuur ook veel gekozen voor een crematie als afscheid. Na de crematie verspreidt de familie de as in bij voorkeur stromend water. Daar vindt hij of zij namelijk de weg naar oneindigheid.

Een Caribisch afscheid

In de Caribische cultuur is verering van geesten een onderdeel van het dagelijkse leven. Zo ook rondom de dood. Een Caribisch afscheid wordt groot georganiseerd. Vrienden, familie, kennissen, iedereen is welkom. Daarom plaatsen ze de rouwadvertentie in de Antilliaanse krant, die ook in Nederland verkrijgbaar is. Op die manier is de gemeenschap op de hoogte. Een Caribisch afscheid kenmerkt zich ook door muziek en afscheidsbriefjes of voorwerpen die in de kist worden meegegeven. Meestal wordt er gekozen voor begraven. Het lichaam moet ongeschonden zijn reis naar het hiernamaals maken.

De Joodse cultuur

De joodse visie op sterven en rouw is direct verbonden aan het Gods- en mensbeeld. De mens is geschapen naar gelijkenis van God. Bij overlijden wordt het goddelijke beeld aangetast. Een dood lichaam is volgens de Thora onrein. Uit eerbied voor de overledene mag men het lichaam na overlijden niet zien. De begrafenis wordt door een groep vrijwilligers binnen de Joodse gemeenschap geregeld. Het lichaam wordt gereinigd, en in eenvoudige witte kleding gehuld, zonder knopen. Iedereen wordt in principe op dezelfde eenvoudige wijze begraven. Er is weinig ruimte voor persoonlijke invulling. Nog een traditie is het inscheuren van kleding. Het is een gecontroleerde handeling. Het scheuren laat de innerlijke verscheurdheid zien.

Over Betrokken Uitvaarten

Betrokken Uitvaarten vindt het belangrijk dat iemand het afscheid krijgt dat bij diegene past. Daarom help ik je ook bij het regelen van een uitvaart vanuit een andere cultuur. Ik luister graag naar iemands wensen en samen bespreken we de mogelijkheden. Mijn doel is om je een uitvaart die helemaal op maat is gemaakt te geven. Zit je met vragen en wil je meer informatie? Dan kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.