Over Karen

Ik ben Karen Alink, van origine ben ik Haagse. Ik ben geboren (in 1969) en opgegroeid in de Vruchtenbuurt in Den Haag maar nu woonachtig in Rotterdam waar wij ook met enige regelmaat uitvaarten verzorgen.

Lang geleden heb ik HEAO gedaan en een tijdje in het bedrijfsleven gewerkt maar dat was niet aan mij besteed. Ik werk liever vanuit zingeving en ben toen overgestapt naar het Nederlandse les geven aan mensen voor wie Nederlands een tweede taal is. Dat paste veel beter bij mij. Nu dus uitvaartbegeleider, een beroep waarvoor je veel van je kennis en levenservaring kunt gebruiken.

Raar beroep

“Hoe kom je erbij dit beroep te gaan doen?” hoor ik vaak. Sommige mensen vinden het raar dat ik voor dit werk kies. Het antwoord is dat het me een goed gevoel geeft om mensen die een moeilijke tijd doormaken op weg te helpen. Dat begrijpen mensen wel, maar iedere keer die confrontatie met een overledene, dat vinden ze heftig. Dat wordt natuurlijk minder naarmate je dit werk langer doet en ik vind dat een aanwinst. Het zorgt er namelijk voor dat ik beter met de dood in mijn eigen omgeving om kan gaan.

Visie

Hoe sta ik in dit beroep?
“Kom zoals je bent”, lees je wel eens op een rouwkaart. Dat past ook bij mij, laten we vooral onszelf blijven. Zo kom je veel sneller tot elkaar. En dat is belangrijk want ik wil graag begrijpen wat er nodig is om tot een goed afscheid te komen.

Bovendien kan en mag er veel meer dan de meeste mensen denken. Ik wijk graag af van de gebaande paden. Afscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier en niet omdat het zus of zo hoort.