Afscheidslocaties

U kunt voor de locatie van een afscheidsbijeenkomst natuurlijk kiezen voor een crematorium of begraafplaats. Het voordeel van deze afscheidslocaties is dat zij geheel zijn ingericht voor een uitvaart. De voorzieningen zoals beeld, geluid en een livestream zijn standaard aanwezig. Ook kunnen u en alle gasten voor de gehele uitvaart – afscheid, crematie of bijzetting en condoleance – op dezelfde locatie blijven. U hoeft niet meer te reizen, als u eenmaal op de locatie bent.

Een nadeel kan zijn dat de tijd die u op de locatie doorbrengt precies is afgepast. In een crematorium of begraafplaats reserveert u de tijd die u denkt nodig te hebben. Van die tijd kan meestal op de dag van het afscheid niet worden afgeweken. Ook kan het zijn dat u eigenlijk op zoek bent naar een andere sfeer.

Alternatieve afscheidslocaties

Een alternatieve locatie om een afscheidsbijeenkomst en condoleance te houden, zoals bijvoorbeeld een partycentrum, horeca gelegenheid of strandtent, geeft een totaal andere sfeer en beleving. Er is vaak ook meer tijd beschikbaar. De indeling van de dag kan heel anders ingericht worden dan in de efficiënte crematoria en begraafplaatsen. Zo’n locatie valt in de regel wel duurder uit dan een uitvaart in crematorium of begraafplaats. Vaak omdat de huur van deze locaties behoorlijk kan oplopen. Soms moet er geluid en beeld moet worden ingehuurd. Het is ook duurder omdat er een keer extra moet worden gereden om de overledene naar een crematorium of begraafplaats te brengen. Doe je dit met alle genodigden, dan moet de hele club extra rijden.

Condoleance/samen zijn elders

Het voordeel van een condoleance of samenzijn elders is dat er dan geen strikte eindtijd aan het samenzijn is verbonden. Het samenzijn kan “uitdoven”. Daarna kan u bijvoorbeeld met een kleine club aan het diner. Het nadeel is dat u en alle genodigden na de afscheidsbijeenkomst en crematie of begrafenis moet verhuizen naar de nieuwe locatie.