Over Kardie

Ik ben Kardie Beets, de zus van Gita. Van origine ben ik Haagse. Ik ben geboren (in 1962) en opgegroeid in het Statenkwartier in Den Haag, maar nu woonachtig in Leiden, waar wij ook met enige regelmaat uitvaarten verzorgen.

Ik ben een echt mensen-mens. Ik heb veel verschillende dingen in mijn leven gedaan. Zoals bijvoorbeeld: werken in een boutique, bij de NS, in een administratieve functie bij een grote organisatie in kinderdag-verblijven, als pedicure en ook al jaren bij Betrokken Uitvaarten op de achtergrond. In 2015 heb ik de opleiding tot uitvaartbegeleider bij Meander afgerond en ben nu dus uitvaartbegeleidster. Een beroep waarvoor je veel van je kennis en levenservaring kunt gebruiken. Ik neem waar voor Gita, wanneer zij vrij is.

Raar beroep

“Hoe kom je erbij dit beroep te gaan doen?” hoor ik vaak. Sommige mensen vinden het raar dat ik voor dit werk kies. Het antwoord is dat het me een goed gevoel geeft om mensen die een moeilijke tijd doormaken op weg te helpen. Dat begrijpen mensen wel, maar iedere keer die confrontatie met een overledene, dat vinden ze heftig. Dat wordt natuurlijk minder naarmate je dit werk langer doet en ik vind dat een aanwinst. Het zorgt er namelijk voor dat ik beter met de dood in mijn eigen omgeving om kan gaan.

Visie

Hoe sta ik in dit beroep?
“Kom zoals je bent”, lees je wel eens op een rouwkaart. Dat past ook bij mij, laten we vooral onszelf blijven. Zo kom je veel sneller tot elkaar. En dat is belangrijk want ik wil graag begrijpen wat er nodig is om tot een goed afscheid te komen.

Bovendien kan en mag er veel meer dan de meeste mensen denken. Ik wijk graag af van de gebaande paden. Afscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier en niet omdat het zus of zo hoort.