Motivatie

Ons leven is onlosmakelijk verbonden met de dood. Gek dat we er dan toch vaak zo weinig over willen nadenken. Onze angsten en onwetendheid ontnemen ons soms de kans de schoonheid en sereniteit die de dood, naast alle verdriet, ook in zich draagt te zien en te ervaren. De tijd van overlijden tot aan een begrafenis is soms een begin, maar altijd een onderdeel van de rouwverwerking voor hen die achterblijven. Een mooie passende en betrokken voorbereiding en uitvaart kunnen later troost bieden.

Daarom Betrokken Uitvaarten

Het is alweer even geleden dat mijn vader overleed. Juist op een moment dat mijn moeder aan het herstellen was van een zware hersenbloeding. Haar geheugen liet haar erg in de steek. Wij, haar kinderen, vonden het vreselijk als zij zich het overlijden van haar levenspartner later niet meer zou kunnen herinneren. Ons restte de taak van de uitvaart een gebeurtenis te maken die zij eenvoudigweg niet kón vergeten.

Een bijzonder cadeau

Pas veel later realiseerde ik me dat we niet alleen mijn moeder een bijzonder cadeau hadden gegeven, maar ook onszelf: een warm en betrokken afscheid om nooit te vergeten. Inmiddels is ook mijn moeder overleden. Haar uitvaart droeg hetzelfde warme en betrokken karakter als dat van mijn vader. Door deze ervaringen ben ik gaan nadenken over hoe ik anderen zou kunnen helpen. Dat heeft geleid tot de oprichting van Betrokken Uitvaarten in Den Haag.