3x alternatief rouwvervoer

3x alternatief rouwvervoer

Het winterse weer heeft ons verlaten en opeens voelt het buiten weer zacht aan, net als de dagen voordat het ijs ons in zijn greep kreeg. December en januari waren drukke maanden voor mij.
Het leek ook wel of deze maanden de maanden waren van het alternatieve rouwvervoer. In de meeste gevallen werd om verschillende redenen afgeweken van een standaard grijze of zwarte rouwauto. In de eZine van deze maand zal ik er drie van beschrijven.

Veel lees plezier.


3x alternatief rouwvervoer

Een auto van de familie

Op een dag in December werd ik gebeld door een familie die zoveel mogelijk zelf wilde doen en zo min mogelijk bemoeienis van een uitvaartondernemer en “zwarte kraaien” wenste. Ze hadden zelf een zelfbouw kist gekocht, deze bekleed en beschilderd met de kleinkinderen. Zij zouden ook graag hun vrouw en moeder in de eigen auto van één van de zonen naar de begraafplaats rijden. En zo geschiedde. Liefdevol tilden de zonen de prachtige kist met moeder gezamenlijk vanuit huis naar de auto, waar de kist precies in paste. Ik reed vooruit naar de begraafplaats en wachtte op de familie. Toen ze daar allen stonden kwam de rijdende zoon langzaam aanrijden. Uit de open raampjes woei klassieke muziek ons tegemoet.

Volkswagenbusje

Een zieke jonge vrouw met twee kinderen van middelbare school leeftijd had de wensVolkswagen uitgesproken om te worden begraven in het dorp waar ze was opgegroeid. Vanuit Den Haag moesten we daar een flink stuk voor rijden. Zij wilde niet in een traditionele kist liggen noch in een traditionele rouwauto naar haar dorp gebracht worden. Omdat ze haar overlijden zag aankomen ging ze zelf en samen met haar vrienden en familie op zoek naar alternatieven.
Ze koos een mand uit, en een prachtig blauw volkswagenbusje dat was omgebouwd voor rouwvervoer. De sfeer van het busje heeft iets flower power achtigs. Het bouwjaar bleek, haar geboortejaar te zijn. De familie droeg de jonge vrouw uit huis en één van haar dochters reed het lange stuk naar haar geboortedorp met haar mee.

Mijn Mazda

Het was Kerst. Er overleed een buitenlandse in Nederland wonende muzikante. Een jonge talentvolle vrouw. Haar familie was niet in staat naar Nederland te komen om de uitvaart te regelen. Veel vrienden, allen ook muzikant, waren het land uit op familiebezoek. Een naaste vriendin nam de organisatie van de uitvaart op zich, maar er bleek heel weinig geld te zijn. Samen hebben we gekeken hoe we de uitvaart binnen het beschikbare budget konden houden. Er werd besloten een herdenkingsconcert te organiseren op een later tijdstip en de uitvaart nu in zeer kleine kring uit te voeren. Om kosten te besparen zouden we de muzikante samen in mijn auto vanuit het mortuarium naar het crematorium brengen. Toen de wel in Nederland aanwezige muzikale vrienden wisten hoe laat wij zouden vertrekken ontstond er een spontane bijeenkomst op het mortuarium. Een trio nam naast de kist plaats en speelde muziek voor de muzikante. Er werden speeches gehouden en de kist werd door hen gesloten. Samen zetten zij de kist en de door haar vrienden meegenomen bloemen in mijn auto en deden zij de muzikante uitgeleide.

Wil je meer over de mogelijkheden weten? Bel 06-20 40 5561 of mail.