Asverstrooiing; wat is er allemaal mogelijk?

Asverstrooiing; wat is er allemaal mogelijk?

Na een mooi afscheid in de vorm van een crematie, is het mogelijk dat jij als nabestaande de as krijgt van je dierbare. Zo heb je nog een stukje van diegene bij je. Maar het kan ook zijn dat je iemand graag de rustplek wilt geven, waar hij of zij een speciale band mee had. Toch blijft er bij jou onzekerheid op welke plekken je precies as mag uitstrooien. Betrokken Uitvaarten vertelt daarom graag welke mogelijkheden er allemaal zijn bij asverstrooiing.

As verstrooien

Wanneer je ervoor kiest je dierbare zijn of haar as te verstrooien, beschikken crematoria zelf meestal over strooivelden. Dat is ook vaak de mogelijkheid die het meest bekend is bij mensen. Zeer begrijpelijk, aangezien het voor de hand liggend is. Maar er zijn nog vele andere bijzondere plekken te vinden. Zo zijn er opties ter zee, ter land of in de lucht.

Herinnering maken ter land

As verstrooien op land mag op verschillende plaatsen. Misschien heb jij samen met de dierbare vele herinneringen gemaakt in de achtertuin? Dan is dat een plek waar de as verspreid mag worden. Wettelijk gezien is het dan wel de bedoeling dat je toestemming hebt gekregen van de grondeigenaar. Naast iemands achtertuin, is het bos nog een verstrooiplaats of hier in Den Haag, de duinen. Misschien wandelde je dierbare veel? Of wilde hij of zij altijd één worden met de natuur? Als natuurliefhebber is dit dan een fijne mogelijkheid als rustplek.

Diep in de zee

Een passie hebben voor water of een bepaalde sport met water kan een kenmerk zijn waar je je dierbare aan blijft herinneren. As verstrooien ter zee past dan wellicht in het plaatje bij het afscheid. Je kunt de as zelf uitstrooien in de zee, aan het strand, maar er zijn verschillende ondernemingen die bootdiensten aanbieden. Je kunt dan de as verspreiden over een bepaald stuk water. Het zogeheten ‘zeemansgraf’ is nog een andere mogelijkheid. Hierbij wordt een natuurvriendelijke urn gebruikt en in de zee te water gelaten. De urn zal gaan zinken en blijft op de bodem liggen, waar de urn na verloop van tijd oplost en de as in het water wordt opgenomen. Op die manier is je dierbare altijd verbonden met de zee.

In de lucht

Een andere bijzondere manier is je dierbare hoog in de lucht loslaten. Bijvoorbeeld vanuit een vliegtuig of helikopter. Als nabestaande is de keus aan jou of je mee wilt vliegen of het uitstrooien vanaf land te aanschouwen. Wanneer je wel meegaat, mag je boven het water de as verstrooien. Hetzelfde geldt wanneer je as wilt verstrooien door middel van een vuurpijl. Het klinkt misschien ongewoon, maar professionele vuurwerkdiensten kunnen dit voor je waarmaken. Zorg echter dat dit zorgvuldig en goed wordt geregeld.

Ballonverstrooiing

Wanneer je je dierbare graag symbolisch wilt laten opstijgen, is ballonverstrooiing ook een keuze. Hierbij worden twee ballonnen gevuld met helium en je dierbare zijn of haar as. De helium zorgt ervoor dat de ballon daadwerkelijk omhoog gaat. Samen met familie of alleen kun je vanuit je eigen hand je dierbare laten oprijzen. Na ongeveer twintig kilometer knapt de ballon en wordt de as verspreidt door de luchtstromen.

Over Betrokken Uitvaarten

Betrokken Uitvaarten helpt mensen om het afscheid op een bijzondere manier in te vullen. Daarbij hoort ook de manier van asverstrooiing. Samen kunnen we bespreken wat er bij het desbetreffende persoon past en wat jouw wensen zijn. Daarbij besteden we ook aandacht aan de locatie, maar ook de financiën, aankleding van de uitvaart en andere zaken die ertoe doen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.