De mogelijkheden bij een uitvaart

De mogelijkheden bij een uitvaart

Een passend afscheid zorgt voor mooie herinneringen bij nabestaanden. Om tot een uitvaart te komen die goed bij de overledene past, zijn er een heleboel dingen die geregeld moeten worden. Denk aan catering, vervoer en een locatie. Maar dat betekent niet dat je moet kiezen voor standaard locaties en tradities. Juist het zo persoonlijk mogelijk maken van de uitvaart is wat het afscheid buitengewoon maakt en voor waardevolle momenten zorgt die mensen nog lang meedragen.

Een andere manier

Vaak verloopt een uitvaart volgens hetzelfde stramien. De dag begint met een herdenkingsdienst bij de locatie van de uitvaart. De kist wordt vooraan in de ruimte geplaatst, op de kist liggen bloemen en een foto van de dierbare. De personen die het dichtst bij de overledene stonden, spreken hun herinneringen uit en de favoriete nummers worden gedraaid. Na afloop lopen de vrienden en familie naar de kist toe, om voor de laatste keer afscheid te nemen. Voor velen is dit een mooie en respectvolle manier om de overleden geliefde te eren. Maar er zijn ook veel mensen die het liever heel anders zouden aanpakken. Gelukkig is daar tegenwoordig alle ruimte voor.

Bijzondere uitvaartlocaties

De locatie van de uitvaart is misschien wel het belangrijkste. Ondanks dat een uitvaart in een kerk of crematorium ook heel erg mooi is, kan het ook anders. Hieronder staan een aantal locaties voor een uitvaart die wat meer speciaal zijn:

  • Café: Nog één keer een toast uitbrengen op jullie geliefde persoon die is heengegaan. Om het persoonlijk te maken, zouden jullie zijn of haar favoriete drankje en hapje kunnen delen met z’n allen.
  • Partycentrum: Het klinkt misschien wat gek, een uitvaart in een partycentrum. Maar stel dat de overledene getrouwd is in een partycentrum, zou het dan niet heel bijzonder zijn om juist daar ook afscheid van hem of haar te nemen?
  • Bioscoop of theater: Liefhebbers van mooie voorstellingen in het theater of in de bioscoopzaal houden van de sfeer en emotie zo’n moment met zich meebrengt.
  • In de natuur: Voor een rustige, maar toch knusse locatie is de natuur perfect. Een gezamenlijke wandeling door het bos waar de overledene graag kwam, kan ook erg mooi zijn.
  • Eigen tuin: Omgeven door je eigen bloemen en planten. Dit is natuurlijk ook een plek waar jullie veel tijd met alle vrienden en familie hebben doorgebracht. Om het zo dan ook weer af te sluiten, kan dat de cirkel rond maken.
  • Museum: De laatste paar jaar komt het vaker voor dat musea de gelegenheid geven om hun zalen te verhuren voor speciale gebeurtenissen, zoals een uitvaart. Er kan hier, omringd door de mooiste kunstwerken en cultureel erfgoed, afscheid worden genomen.
  • Een leegstaand gebouw: De industriële uitstraling die een fabriek of loods met zich meebrengt, voegt een moderne toon toen aan de uitvaart. Zelf kunnen jullie dan allerlei dierbare producten en bepaalde foto’s die herinneringen met zich meebrengen neerzetten.

Andere mogelijkheden uitvaart

Een persoonlijke uitvaart is meer dan de locatie alleen. Wat wordt er gezegd, gegeten en beluisterd? Het is niet vreemd dat je als nabestaanden het best lastig kunt vinden alle organisatorische details in de gaten te houden. Daar help ik, Gita Beets, jullie graag bij. Graag draag ik bij aan een persoonlijke en warme manier om afscheid te kunnen nemen. Bij een uitvaart zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Je kunt maar één keer afscheid nemen, daarom is het belangrijk dat je dit goed kunt doen. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om je wensen te bespreken.