De uitvaartlocatie: een belangrijke keuze

De uitvaartlocatie: een belangrijke keuze

De uitvaartlocatie is een belangrijke keuze bij het organiseren van een uitvaart. De locatie kan namelijk de hele sfeer van de uitvaart bepalen. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor uitvaartlocaties, het hoeft dus niet altijd meer gehouden te worden in een uitvaartcentrum of kerk. Betrokken Uitvaarten geeft in dit blog daarom alternatieven: laat je inspireren!

Uitvaartcentrum of kerk: de enige opties?

Veel uitvaarten worden gehouden in ‘klassieke’ locaties, zoals een kerk of een uitvaartcentrum. Bij een kerk hoort alleen vaak ook een kerkdienst. Dit kan mooi zijn wanneer je gelovig bent, maar wanneer je niet gelovig bent, is een kerk hierdoor geen optie. Een andere optie is een uitvaartcentrum. Het voordeel van een uitvaartcentrum is dat het helemaal op uitvaarten aangepast is. Je hebt aparte ruimtes om vooraf te zitten en achteraf nog even na te borrelen, met een zaal voor de dienst. Vaak zijn er bovendien goede voorzieningen voor audio en video aanwezig. Toch kan een uitvaartcentrum ook niet helemaal binnen je wensen passen. Sommige mensen vinden een uitvaartcentrum wat afstandelijk of onpersoonlijk.

Creatieve uitvaartlocaties

De ‘klassieke’ locaties zijn dan ook niet je enige opties. Er zijn tegenwoordig veel plekken waar je een uitvaart kunt organiseren. Je kunt de uitvaart bijvoorbeeld ook houden in de open natuur: in een park, aan zee op het strand of juist in een botanische tuin. Gewoonlijk publieke ruimtes als een café, restaurant of museum kunnen ook tijdelijk omgevormd worden tot sfeervolle uitvaartlocaties. Zo kun je afscheid nemen in een unieke locatie met een heel eigen sfeer.

Uitvaart in een theater

Er is alle mogelijkheid voor een live-optreden, audio- en videovertoning. Dat de uitvaart op een alternatieve locatie zoals een theater plaatsvindt, betekent niet dat het direct een grote show wordt. Juist door een persoonlijke locatie te zoeken, kan de uitvaart snel als een intieme aangelegenheid voelen. Ga maar na: wanneer je een optreden bezoekt of kijkt naar een toneelstuk, voelt het vaak ook alsof je er deel van uitmaakt, alsof er iets bijzonders gebeurt. Bij een uitvaart is het net zo. Een spreker kan in stilte en met aandacht een verhaal vertellen en er kunnen beelden of een fotopresentatie van het leven van de overledene vertoond worden. In de sfeer van een theater vergeet je daarbij even de wereld om je heen: je krijgt de dienst zo maximaal mee. De zaal hoeft daar niet vol voor te zitten, juist een klein publiek kan een uitvaart intiem laten aanvoelen. Sommige theaters hebben ook de mogelijkheid om met een doek de zaal af te scheiden, zo lijkt het theater kleiner dan het is. Dat maakt het nog een stukje persoonlijker.

Inspiratie over de mooiste locaties

Betrokken Uitvaarten zet zich in om iedere uitvaart een persoonlijke aangelegenheid te maken. Daar is de locatie een ontzettend belangrijk onderdeel van. We hebben dan ook veel kennis van verschillende uitvaartlocaties, en contacten in de omgeving van Den Haag met locaties om daar uitvaarten mogelijk te maken. Eigenlijk is niets daarin te gek! Wil je meer informatie? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen.