Jouw uitvaartwensen vastleggen voor je dood

Jouw uitvaartwensen vastleggen voor je dood

We gaan allemaal een keer dood. Daar is helaas niets aan te veranderen. Soms weet je dat de dood heel dichtbij is, bijvoorbeeld bij ziekte. Dit is niet altijd het geval. Het kan ook plotseling komen. Daarom heeft het zin om je wensen voor je uitvaart alvast een keer te bespreken, ook voordat het moment van de uitvaart in beeld begint te komen.

Jouw wensen bespreken voor de dood

Je hoeft niet te wachten totdat de dood in beeld komt, voordat je het erover kunt hebben. Het is mogelijk voorafgaand aan je dood alvast je wensen voor een uitvaart te bespreken. Hierbij kun je al je wensen voor je uitvaart alvast op een rustige manier bespreken en kenbaar maken. Er is altijd één en ander rustig te overdenken en uit te zoeken. Dit kan heel gedetailleerd zijn, of nog in grote lijnen. Op het moment dat je komt te overlijden, ligt er vervolgens al een basis om de uitvaart mee te organiseren.

Waarom zou je jouw wensen vooraf vastleggen?

Bij een uitvaart komt vaak veel kijken. Zeker bij een onverwacht overlijden kan dit voor de nabestaanden een grote opgave zijn. Terwijl zij met veel emoties zitten, moeten er een aantal belangrijke keuzes gemaakt worden. Het is fijn wanneer hier van tevoren al een keer over nagedacht is. Wanneer je jouw wensen dus doorgeeft voorafgaand aan je overlijden, is er zodra dit moment is gekomen geen gissen meer naar wat je had gewild bij je uitvaart. Dit geeft nabestaanden ook rust. Het waren immers jouw wensen waar de uitvaart op is gebaseerd.

Een vertrouwd gezicht bij de uitvaart

Wat ook helpt, is dat jij en eventueel de nabestaanden de uitvaartbegeleider alvast kunnen ontmoeten. Dit brengt ook twee voordelen met zich mee. Het helpt ten eerste de nabestaanden in de week na het overlijden. Er komt geen onbekend persoon het huis binnen. Je nabestaanden zijn al bekend en vertrouwd met degene die hen komt begeleiden bij het organiseren van de uitvaart. Ten tweede kent de uitvaartbegeleider de overledene zelf al. Hierdoor kan de begeleider nog beter meedenken en de eventueel missende stukjes nog persoonlijker invullen.

Wat kun je allemaal vastleggen?

Je kunt zoveel vastleggen als je wilt. Er zijn een aantal belangrijke beslissingen die gemaakt moeten worden voor de uitvaart, waar je alvast een invulling aan kunt geven. Een daarvan is de locatie. Je kunt voorafgaand aan de uitvaart enkele locaties bezoeken of uitzoeken om de uitvaart in te houden. Dit hoeft niet altijd een uitvaartcentrum te zijn. Een andere plek, zoals een buitenlocatie, café of museum, is vaak in overleg ook mogelijk. Misschien kom je zelf wel met een idee waar je familie niet snel aan zou denken.

Zo uitgebreid als je zelf wilt

Een ander onderdeel is de muziek. Misschien heb je zelf bepaalde nummers die heel bijzonder voor je zijn, die passend zouden zijn voor jouw uitvaart. Zelf weet je deze vaak het beste. Ook je wensen voor de vorm van de uitvaart, de gasten, de rouwkaart en aankleding kun je alvast aangeven. Het plan hoeft overigens niet heel gedetailleerd te zijn. Mochten de uitvaartlocatie, muziek of andere elementen van de uitvaart nog niet bekend zijn, is het geen probleem om deze nog niet vast te leggen. Een bepaalde sfeer, een bepaalde vorm van de uitvaart is al voldoende.

Over Betrokken Uitvaarten

Betrokken Uitvaarten is de onderneming van mij, Gita Beets. Ik help dierbaren en familieleden na een overlijden in Den Haag en omstreken om op een persoonlijke en warme manier afscheid te kunnen nemen. Bij een uitvaart zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Je kunt maar één keer afscheid nemen. Daarom is het belangrijk dat je dit goed kunt doen. In samenwerking zorgen we ervoor dat het afscheid aansluit op het leven van de overledene en jullie wensen. Zelf blijf ik up-to-date met het aanbod van uitvaartmogelijkheden en partners in de regio. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen om je wensen te bespreken.