Manieren om kinderen te betrekken bij het afscheid

Manieren om kinderen te betrekken bij het afscheid

De kinderen betrekken bij een uitvaart of de voorbereiding daarvan, is in het algemeen een goed idee. Al zijn de kinderen nog zo klein, ze ervaren de drukte in huis, het verdriet en de stress. Is het dan beter om ze op te laten halen door een familielid of om ze erbij te betrekken? Soms zijn de kinderen eventjes te veel, maar er zijn absoluut momenten te bedenken dat ze iets kunnen doen. Het maakt hen trots dat ze kunnen helpen, en hun inbreng zal het afscheid mooier maken.

De leeftijd van de kinderen

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze begrijpen. Oudere kinderen kunnen zelf ideeën aandragen om te helpen. Jongere kinderen zijn daarentegen weer veel onbevangener. Begrijpen zij de dood niet of zijn wij het juist die het niet helemaal begrijpen? Meestal is transparantie over een overlijden het beste voor ons en de kinderen. Sommigen maken nu eenmaal eerder kennis met de dood dan anderen.

De kinderen betrekken bij de voorbereidingen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en zullen het opgebaarde lichaam willen zien. Dit is geen enkel probleem. Het is ook geen probleem als ze het niet willen. Laat de kinderen alvast hun kleren uitzoeken voor de uitvaart en vertel ze wat er gaat gebeuren. Laat ze meehelpen om een standaard kist te verfraaien met milieuvriendelijke verf. Kleine kinderen zullen hier wel aanwijzingen bij nodig hebben. Verf zelf bijvoorbeeld een paar duidelijke sterren, bloemen en regenbogen op de kist en laat de kinderen ze naschilderen. Kijk op de website van Betrokken Uitvaarten voor een paar mooie voorbeelden van zo’n beschilderde kist.

De kinderen betrekken tijdens de uitvaart

Er is een aantal tips waar je rekening mee kunt houden als je kinderen wilt betrekken bij de uitvaart. Zo is het belangrijk van tevoren te bedenken wat de kinderen kunnen doen en bespreek dit met ze. We geven u een paar voorbeelden:

  • Bereid een lied voor om te zingen tijdens de ceremonie. Bespreek met Gita of Kardie welk lied dit is en of er muziek bij nodig is.
  • Lees een verhaal voor, eventueel met illustraties, bijvoorbeeld “Kikker en het Vogeltje”.
  • Voor de kist uitlopen. De kinderen kunnen voor de begrafenisstoet uitlopen en met bloemen strooien of zingen en dansen.
  • Een eigen brief of gedicht voorlezen. Laat ze van tevoren iets voorbereiden. Een ad-hoc optreden is meestal geen goed idee.
  • Thee of koekjes uitdelen aan de bezoekers. Laat de kinderen tijdens de receptie rondlopen met een paar schalen, maar geef ze niet de verantwoordelijkheid. Dat is het werk van professionals.
  • De kist dragen. Oudere kinderen kunnen de kist dragen. Dit is een bijzonder indrukwekkende gebeurtenis.

Betrokken Uitvaarten betrekt graag iedereen

We zijn elk uur van elke dag beschikbaar om met u te overleggen. We denken graag mee over een bijzondere, persoonlijke uitvaart. Natuurlijk horen de kinderen daar ook bij. Hierdoor wordt een overlijden lichter en makkelijker te dragen. U kunt ons persoonlijk bellen op 06-20 40 5561.