Opbaring: een belangrijk onderdeel van afscheid nemen

Opbaring: een belangrijk onderdeel van afscheid nemen

Afscheid nemen van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Gedurende de uitvaart vinden er allerlei emotionele situaties plaats. Zo ook de opbaring. Dit kan een spannende gelegenheid voor je zijn, zeker als het de eerste keer is dat je dit meemaakt. Maar hoe verloopt een opbaring eigenlijk?

Wat is een opbaring?

Opbaren betekent eigenlijk letterlijk ‘op een baar leggen’. Het lichaam wordt in bed, een kist of op een opbaarplank gelegd en nabestaanden hebben de kans om afscheid te nemen. De opbaring is het laatste moment dat je met de overledene kan meemaken. Dat maakt dat de opbaring een erg belangrijk en intiem moment is na een overlijden. Voor veel directe nabestaanden wordt dit als zeer waardevol ervaren, omdat je nog even afscheid kan nemen voordat de overledene begraven of gecremeerd wordt.

Waar vindt een opbaring plaats?

Een opbaring kan op verschillende locaties plaatsvinden. Thuis bijvoorbeeld, in de eigen, vertrouwde omgeving van de overledene. Dit kan erg prettig zijn voor de nabestaanden. Ook is een opbaring thuis niet gebonden aan openingstijden. Dat is bij rouwcentra vaak wel het geval, hoewel een aantal rouwcentra zogenaamde ’24-uurskamers’ aanbieden. Deze zijn dag en nacht geopend en zijn vaak warm ingericht voor een huiselijke sfeer. Andere locaties voor een opbaring zijn bijvoorbeeld een kerk of een afscheidshuis.

Verzorging van het lichaam

Het is belangrijk dat het lichaam van de overledene tijdens de opbaring goed geconserveerd blijft. Dit gebeurt vaak door middel van koelplaten of een lichte balseming. De laatste verzorging kan gedaan worden door een uitvaartondernemer. Maar wist je dat nabestaanden hier ook bij kunnen en mogen helpen? Dit biedt troost en kan helpen bij het rouwproces. De verzorging gebeurt op verschillende manieren. Het lichaam wordt gewassen, met of zonder zeep. Bij mannen kan het gezichtshaar worden geschoren, bij vrouwen kan nagellak en/of make-up worden aangebracht. Daarnaast kiezen de nabestaanden de kleding en sieraden uit die de overledene draagt na de laatste verzorging.

Eigen wensen

Naast de locatie, zijn er ook verschillende opties in de manier waarop de overledene wordt opgebaard. Denk hierbij aan een bed, kist, of een opbaarplank. Indien de opbaring plaatsvindt in een kist, moet er ook worden nagedacht over de keuze voor een open, gesloten, of half gesloten kist.

Over Betrokken Uitvaarten

Uitvaartonderneming Betrokken Uitvaarten in Den Haag ondersteunt bij alles wat er bij een uitvaart komt kijken. Samen kijken we op informele wijze hoe het afscheid moet worden ingevuld. Van de opbaring tot de locatie en alle andere zaken die ertoe doen. Heb je een vraag of wil je meer informatie? Je kunt vrijblijvend contact opnemen om je wensen te bespreken.