Praten over de dood: eng of juist rustgevend?

Praten over de dood: eng of juist rustgevend?

Niets is zo zeker als de dood. De dood is onderdeel van het leven. Maar toch hebben we het er liever niet over. Zeker niet met de mensen die we liefhebben. Terwijl het juist zo belangrijk is om er samen met je dierbaren bij stil te staan. Na een voorgesprek zei een dochter over de naderende uitvaart van haar vader: “Klinkt gek, maar ik krijg er bijna zin in.’

Luchtig

Praten over de dood is lastig. We stellen het liever uit, hebben het liever niet over de dood. We wachten vaak tot het te laat is. ‘Had ik dit nog maar kunnen zeggen, hadden we het nog maar even kunnen bespreken. En wat waren eigenlijk zijn of haar wensen rondom de uitvaart?’ Hoe eerder je de dood bespreekbaar maakt, hoe makkelijker het wordt om erover te praten. Zeker als er nog geen ‘noodzaak’ is om over de dood te praten. Dat houdt het gesprek luchtig en vrij.

Vragen

Begin een gesprek niet uit de dood, maar vanuit het leven. Dit zorgt ervoor dat het gesprek niet te beladen wordt. Hoe zou je willen worden herinnerd? Welke muziek zou je mooi vinden tijdens de uitvaart? Op welke plek voel je je het gelukkigst? Zou je organen willen doneren? Wat vond je mooi aan andere uitvaarten waar je bent geweest? Als je het lastig vindt om zo’n gesprek vorm te geven, kun je er misschien een spelvorm van maken. Schrijf vragen op papiertjes en gooi deze in een schaal. Pak om de beurt een papiertje uit de schaal en laat je verrassen door de mooie gesprekken.

Dooddoeners

Ook na overlijden is de dood een moeilijk gespreksonderwerp. In plaats van dat we het gesprek aangaan, zeggen we zogenaamde ‘dooddoeners’. Dat zijn dingen die we zeggen om dit moeilijke gespreksonderwerp te vermijden. Voorbeelden van dooddoeners zijn:

  • Het heeft zo moeten zijn
  • Kunnen we het over iets gezelligers hebben?
  • Ik weet precies hoe je je voelt
  • Het was wel een mooie leeftijd
  • Ach, je bent zó weer zwanger

Vaak zijn deze dooddoeners goedbedoeld, maar ze vergroten het verdriet vaker wel dan niet.

Over Betrokken Uitvaarten

Betrokken Uitvaarten is de onderneming van mij, Gita Beets. Ik help dierbaren en familieleden na een overlijden in Den Haag en omstreken om op een persoonlijke en warme manier afscheid te kunnen nemen. Je kan ook bij mij terecht om over het overlijden zelf te praten. Ik kan je ondersteunen bij het bespreekbaar maken van de dood. Ik voer regelmatig voorgesprekken met families. Bij een uitvaart zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Na zo’n gesprek heb je tijd om alles nog eens rustig te overdenken. Je kunt maar één keer afscheid nemen. Daarom is het belangrijk dat je dit goed doet. Samen zorgen we ervoor dat het afscheid aansluit op het leven van de overledene en jullie wensen. Zelf blijf ik up-to-date met het aanbod van uitvaartmogelijkheden en partners in de regio. Je kunt vrijblijvend contact opnemen om je wensen te bespreken.