Resomeren: wat is het en kan het al

Resomeren: wat is het en kan het al

Resomeren is een relatief nieuwe vorm van lijkbezorging, de manier waarop de overledene de laatste rustplaats krijgt. In plaats van een crematie of begraving, wordt het lichaam van de overledene hierbij opgelost in een vloeistof. De kans is groot dat resomeren in 2021 toegestaan wordt in Nederland. Daarom geeft Betrokken Uitvaarten alvast informatie over deze manier van lijkbezorging.

Oplossen in water

Bij resomeren wordt het lichaam opgelost door middel van een chemisch proces. Het lichaam wordt in een machine gelegd die gevuld is met water en een stof genaamd kaliumhydroxide. De vloeistof wordt verhit tot 180 graden. Door een chemische reactie die hieruit ontstaat wordt het lichaam in ongeveer drie uur ontbonden. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof over. Ook de botten blijven over, deze worden vermalen tot een wit poeder, vergelijkbaar met as. Dit kunnen nabestaanden vervolgens zelf bewaren in een urn, of uitstrooien op een belangrijke plek.

Waarom voor resomeren kiezen?

Een reden om voor resomeren te kiezen, kan zijn omdat het een zeer milieubewuste manier van lijkbezorging is, volgens een onderzoek van het TNO is het minder milieubelastend dan begraven of cremeren. Bij begraven wordt land gebruikt en bij cremeren komt co2 vrij. Volgens het onderzoek komen bij resomeren nauwelijks milieubelastende stoffen vrij.

Bijna toegestaan in Nederland

Op dit moment is resomeren in Nederland nog geen toegestane vorm van lijkbezorging, maar de Tweede Kamer is bezig om dit mogelijk te maken. In november 2020 maakte minister van Binnenlandse Zaken Ollongren bekend dat resomeren in de nieuwe uitvaartwet opgenomen zou worden. De verwachting is dat deze wet voor de zomer van 2021 voorgelegd wordt aan de Tweede Kamer. Resomeren zou daarna, mocht de wet aangenomen worden, zijn toegestaan. Resomeren wordt wereldwijd al wel gebruikt bij dieren. Ook is het in bijvoorbeeld een aantal staten van Amerika al een toegestane vorm van lijkbezorging.

Betrokken Uitvaarten

Betrokken Uitvaarten is een kleinschalige uitvaartonderneming in Den Haag. We willen je graag inspireren en informeren over alle mogelijkheden rondom een uitvaart. Iedere uitvaart is immers een persoonlijke en unieke aangelegenheid waarbij het leven van de overleden gevierd en herinnerd wordt. Daarom is het goed om – soms zelfs voor het overlijden al – stil te staan bij alle uitvaartmogelijkheden. Je kunt altijd contact opnemen voor een eerste kennismaking!