Uitvaartlocaties passend bij iemands leven

Uitvaartlocaties passend bij iemands leven

Nadenken over je uitvaart kan lastig zijn, maar het is wel belangrijk. De uitvaart is een bijzondere gebeurtenis in je leven. Vaak willen we dat ons afscheid een mooie weerspiegeling vormt van het leven dat we hebben geleid. De locatie kan daar een grote rol in spelen. Een uitvaart hoeft namelijk niet altijd in een crematorium of uitvaartcentrum gegeven te worden. Je kunt een locatie uitzoeken die past bij jouw leven. Betrokken uitvaarten vertelt meer over de mogelijkheden.

Specifieke plaatsen

Wanneer je nadenkt over uitvaartlocaties, denk je wellicht sneller aan een aula of een uitvaartcentrum. Maar dat zijn niet de enige opties die er zijn. Veel specifieke plaatsen kunnen ook gebruikt worden als uitvaartlocatie. Zo organiseren wij wel eens een uitvaart in iemands favoriete restaurants, het theater waar iemand zo graag kwam of een mooi strand. En wanneer je het liever dichtbij houdt, is je eigen huis ook een mogelijke plek om het afscheid te organiseren.

Speciale binding

Marlies (40) verloor haar vader een paar jaar geleden: ‘Het is nog steeds erg vers, maar de manier waarop de uitvaart was geregeld, gaf veel rust. Mijn vaders hart was verpand aan de kroeg in onze wijk. Hij heeft daar jarenlang als vrijwilliger gewerkt en altijd met plezier. De verhalen van de gasten, grappen en grollen met zijn collega’s, het was voor veel mensen een soort tweede thuis. Daardoor kende hij iedereen die er kwam, en iedereen kende hem. Hij heeft altijd gezegd dat dit de plek is waar hij zijn laatste momenten zou willen doorbrengen. Toen mijn vader plotseling kwam te overlijden, was dat een grote schok voor de hele wijk. Omdat we met zijn allen zijn wensen in vervulling wilden laten komen, besloten we de kroeg als uitvaartlocatie te kiezen.’

Prachtig afscheid

‘En dat was vrij emotioneel, maar ook zeer bijzonder voor ons. De dag van de uitvaart stond de hele buurt in de straat waar de kroeg zich bevond. Iedereen had een kaars in zijn hand, wat er echt prachtig uitzag. Samen brachten we mijn vader naar de kroeg, waar iedereen afscheid van hem kon nemen. Met zijn allen dronken we een pilsje en aten we bitterballen, precies zoals hij het had gewild. Na de uitvaart is hij begraven op een nabije begraafplaats. Tot de dag van vandaag kijk ik tevreden terug naar deze verdrietige, maar ook speciale dag. Het was zo fijn om afscheid te nemen van mijn vader op de plek waar hij altijd met een glimlach stond. Op de manier zoals hij in het leven ook was.’

Betrokken en persoonlijk

Uitvaartonderneming Betrokken Uitvaarten in Den Haag ondersteunt, informeert en inspireert jou bij de organisatie van een uitvaart. We kijken samen op informele wijze hoe het afscheid moet worden ingevuld. Daarbij besteden we aandacht aan de locatie, maar ook de financiën, aankleding van de uitvaart en andere zaken die ertoe doen. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact op.