Wat voor rol speelt een uitvaartondernemer na de uitvaart?

Wat voor rol speelt een uitvaartondernemer na de uitvaart?

Het afscheid van een dierbare is moeilijk, maar kan ook als prachtig worden ervaren. De bloemen, muziek, plaats, de woorden van mensen, alles klopte. De laatste wensen van degene zijn allemaal in vervulling gegaan en jullie hebben met zijn allen vredig afscheid kunnen nemen. Maar wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren na de uitvaart? En wat voor rol kan een uitvaartondernemer daar bij spelen? Gita van Betrokken Uitvaarten vertelt je graag meer.

Na de uitvaart

Nadat je dierbare is begraven of gecremeerd, breekt in de meeste gevallen de moeilijkste tijd aan voor jou als nabestaande. Je hebt net definitief afscheid genomen van je dierbare en de rouw slaat dan vaak toe. Door alle emoties en gedachtes is het niet wenselijk om andere zaken te moeten regelen. Toch moeten er na de uitvaart ook bepaalde keuzes worden gemaakt. Als uitvaartondernemer sta ik onder andere klaar voor je om de uitvaart te regelen. Maar met bepaalde zaken na het afscheid kan ik ook ondersteunen. Ongeveer drie weken na de uitvaart kom ik nog een keer langs om af te sluiten. En na ongeveer vier tot zes maanden word je, in opdracht van Betrokken Uitvaarten, nog een keer gebeld door Caroline Hettich, een rouwdeskundige, om te informeren hoe het nu met je gaat.

Papierwerk verzorgen

Na een begrafenis is de kans groot dat je behoorlijk wat papierwerk op je bord krijgt. Denk aan het regelen van bankzaken, abonnementen en belastingkwesties. Verstandig is om eerst een lijstje te maken wat er allemaal moet gebeuren. Het boekje “Zorgen Erna” dat ik je heb gegeven na de uitvaart kan je daarmee helpen. Ook kan je gebruik maken van de digitale hulp bij de afhandeling van een nalatenschap. Je kunt in de digitale hulp precies aangeven wat er in jouw situatie van toepassing is en gebruik maken van de opzegservice. Via menu-optie nazorg kun je de digitale hulp opstarten, als je aan hebt gegeven dat je er gebruik van wilt maken.

Dank aan de betrokkenen

Tijdens het afscheid hebben waarschijnlijk veel mensen hun medeleven getoond, door aanwezig te zijn, bloemen of kaartjes te sturen, of te bellen. Of dit nu familie, vrienden of bepaalde kennissen zijn, na verloop van tijd wil je wellicht een vorm van dank sturen. Bijvoorbeeld in een vorm van een kaart of een persoonlijke brief. Als uitvaartondernemer kan ik advies geven welke keus geschikt is. Maar ook het regelen van het drukwerk is een taak die overgenomen kan worden. Op die manier is er nog een zaak die je uit je hoofd kunt zetten. Dat zorgt al voor iets meer rust.

Bedekking van een graf

Wanneer je dierbare begraven is, moet een bestaand monument worden bijgewerkt. Of er kan voor grafbedekking op het graf worden gekozen. Er zijn veel mogelijkheden. Een monument kan gemaakt worden van bijvoorbeeld glas, keramiek, metaal, steen of beplanting. Je kunt naar een plaatselijke kunstenaar, metaalbewerker, gespecialiseerd glashandelaar of een steenhouwer. Het ontwerp moet voldoen aan de regels van de begraafplaats en vooraf door hen worden goedgekeurd.

Plek voor as of urn

Je dierbare een plekje geven dat hij of zij verdient, dat is wat je het liefst wilt. Met begraven is de plaats al bepaald voor het afscheid. Bij cremeren is er de mogelijkheid om de as na het afscheid te verstrooien of de urn ergens te plaatsen. Nu kan de overledene van tevoren al vast hebben gelegd waar ze dit willen. Wanneer dit niet zo is en jij hiervoor de vrijheid krijgt, zijn er talloze mogelijkheden. Een mooie tuin, tijdens zonsondergang op het strand of een persoonlijk plekje in je huis. Wanneer je het lastig vindt om te kiezen, help ik je hier ook graag bij.

Over Betrokken Uitvaarten

Heb jij ook na de uitvaart hulp nodig? Neem gerust contact met mij op. Ik sta graag voor je klaar met raad en daad. Maar ook bij het verzorgen van de uitvaart of het vastleggen van je wensen kan ik altijd helpen. Samen kunnen we bespreken wat er nodig is en welke zaken er per direct geregeld moeten worden. Jouw wensen staan hierbij altijd voorop. Zo zorgen we ervoor dat het afscheid niet alleen iets verdrietigs hoeft te zijn, maar ook een gebeurtenis waar je met een fijn gevoel aan terug denkt.