Partner van Ger

Dé kracht van Gita Beets, luisteren, luisteren en nog eens luisteren naar wat wij -later ik alleen- te vertellen hadden. Zij heeft mij op een bijzondere, betrokken wijze vanaf het moment van overlijden van mijn partner begeleid maar niet bepaald. Mij op mijn gemak gesteld, angsten weggenomen over wat te doen, en aandacht aan mij besteed op zoveel momenten gedurende de week. Ik kon elke dag op haar rekenen. Als ik er niet uit kwam stelde zij vragen, wees mij op alternatieven, liet mij alle ruimte het verdriet te vertalen in persoonlijke wensen bij het definitieve afscheid. Zij bewaakte de realiteit, gaf een helder overzicht van de stand van zaken, de kosten en vooral of het paste bij wat ik voor ogen had. Wijzigingen gedurende de dagen na overlijden, een nieuw idee, zij nam de draad op en voegde de daad bij het woord. Kordaat regelde zij wat ik wenste, ik had geen zorgen of iets wel of niet mogelijk was en hoe te regelen…., als het kon, Gita regelde het.

-Onze angsten en onwetendheid ontnemen ons soms de kans de schoonheid en sereniteit die de dood, naast alle verdriet, ook in zich draagt te zien en te ervaren. De tijd van overlijden tot aan een begrafenis is soms een begin, maar altijd een onderdeel van de rouwverwerking voor hen die achterblijven. Een mooie passende en betrokken voorbereiding en uitvaart kunnen later troost bieden-

Dit schrijft Gita op haar website. Zij heeft mij geholpen die schoonheid en sereniteit van de dood van mijn meest dierbare, om die te ontdekken en te koesteren, het zijn immers de aller laatste dagen. Ik heb inmiddels de ervaring dat de voorbereidingen en de uitvaart herinneringen zijn, deze bieden mij grote troost, en velen met mij. Groet, Jacob Zuydeweg.