Schoonzus en zwager van echtpaar Eric en Ingrid

Schoonzus van echtpaar Eric en Ingrid

Het zou een dubbel afscheid worden waarin het verlies van de ene dierbare al een feit was en het vertrek van de andere binnen een week zou geschieden. Aangekondigd en gepland. Bewust en eigenzinnig, in vrede na zoveel liefde voor het leven.

Ieder mens is uniek en verdient afscheid te mogen nemen van zijn dierbare op de manier die bij hem past. Het zit vooral in de kleine dingen waar het belang ervan voor de buitenwereld soms moeilijk te bevatten is. Het zit in een wens wat soms diepgeworteld en onbewust is en zo moeilijk te verwoorden naar een ander.

Wij moesten een keuze maken maar we wisten alleen wat we niet wilden. Wij wilden ons niet ergeren aan de kant en klare pakketten, aan de nagemaakte maniertjes, we wilden niet achterblijven met een nare smaak en financieel berooid naast ons eigen verdriet.

Op zo’n bijzonder emotioneel moment stonden onze voelsprieten alerter dan gewoonlijk en zo besloten we ernaar te luisteren. Het eerste gesprek met de ‘groothandel’ deed ons beslissen verder te kijken. Dat was wel een beetje eng, er was geen tijd en zo, en in de jungle van internet viel intuïtief onze keuze op Betrokken Uitvaarten.

We maakten kennis met Carla Gravendeel en het zat meteen goed, een ware zege; opeens viel een grote zorg van ons af. Betrokkenheid en mensenkennis, de gave van echt kunnen luisteren, niet alleen naar wat er gezegd wordt maar tactvol tussen de regels kunnen lezen. Carla kon zelfs onze onbesproken wensen bespreekbaar maken en met oplossingen komen. Anticiperen en plannen opdat geruisloos alles vlekkeloos en smaakvol werd geregeld. De kunst om het soms te laten en haast onzichtbaar soms buiten het boekje te handelen, met creatieve oplossingen te komen waarin iedereen zich kon vinden. Aanwezig met haar warme, oprechte interesse in de mensheid, in ons en in ons bijzondere geval.

Wij willen Carla van Betrokken Uitvaarten bijzonder bedanken voor haar tact, haar gevoel, haar kracht en intelligentie om alles overzichtelijk te maken, natuurlijk. Met haar respectvolle én, zo nodig, doortastende adviezen, wist zij de weg, onze weg, te vinden in de soms onmogelijke zakelijke kaders van onze samenleving. Carla, bedankt voor jouw onmisbare aanwezigheid.

Betrokken Uitvaarten heeft méér gedaan, heeft ons op weg geholpen naar een rustige verwerking van het verlies van onze dierbare. Waarvoor onze dank.

Zwager van echtpaar Eric en Ingrid

Afscheid nemen van een dierbare is een sterke emotionele aangelegenheid. Naast de noodzakelijke regelingen ben je vooral bezig met afscheid nemen, acceptatie en berusting. Je hoofd staat er niet naar aan alle noodzakelijke en praktische dingen te denken, laat staan te regelen. Daar is een uitvaartondernemer voor. Maar de één is de ander niet. Wij hebben gekozen voor Betrokken Uitvaarten: we wilden meer dan alleen een correcte, afstandelijke uitvaart. Vanaf het moment dat Carla Gravendeel van Betrokken Uitvaarten bij ons kwam voelden wij dat er een prettige, warme persoon noodzakelijke dingen overnam en regelde, met veel professioneel medeleven en persoonlijke betrokkenheid. De dagen erna ervoeren wij de komst van Carla telkens als zeer prettig en zeker niet opdringerig. Met raad en daad was zij in goed overleg naast het regelen van de begrafenis, ook op het menselijke vlak een steun en dat werd door een ieder als zeer prettig ervaren. Bij de uitvaartdienst zelf sprak zij ook berustende woorden en beperkte zij haar rol niet alleen tot het aankondigen van de sprekers. Aan alle kanten hebben wij de begeleiding van Carla als zeer betrokken ervaren wat zeker bijgedragen heeft tot het goed afscheid kunnen nemen van onze dierbaren!