deze maand
 
Hai!
 
In dit nummer van betrokkenuitvaartenTips:
 
berichtje van Gita
 
hoofdartikel
 
 
eZine nr. 3, jaargang 2020
November eZine van
betrokken uitvaarten.
 
Verschijnt onregelmatig.
Je ontvangt dit eZine omdat je je
opgegeven hebt als abonnee.
Met de link onderin deze
mail kun je je abonnement opzeggen of wijzigen.
 
Deel de tips en verhalen!
Stuur dit eZine alsjeblieft
door aan iemand voor wie
deze informatie ook
waardevol is.
 

beste lezer, 
 
En nog steeds zijn we aan huis gekluisterd. Nog steeds hebben we allemaal te maken met steeds wisselende regels, maar aan het vele thuis zijn is niet veel veranderd. Mijn voor- en achtertuin hebben een metamorfose ondergaan. Ik ben bijna klaar met de hernieuwde inrichting en kan bijna niet wachten tot de lente komt.
 
Afgelopen lente midden in Corona tijd was ik op natuurbegraafplaats Koningsakker. Gebonden aan het kleine aantal gasten, maakten we op locatie een live-stream verbinding zodat alle niet-uitgenodigde vrienden en bekenden de aankomst van Nellie, de hele ceremonie en ter aarde bestelling met ons mee konden kijken. In het verhaal in dit eZine heb ik haar afscheid beschreven. 
 
Veel leesplezier !.
 

een kleurrijk afscheid voor een kleurrijke vrouw
 
Koningsakker is een natuurbegraafplaats net buiten Arnhem. De zusters Trappistinnen zijn deze begraafplaats nog niet zo lang geleden begonnen. In de schaduw van hun abdij Koningsoord veranderden de voormalige maisakkers in een prachtig natuurgebied. Nellie kwam regelmatig bij de zusters, ze was enthousiast over deze plek. Tussen 3 jonge appelboompjes had zij een graf uitgekozen. Nellie werd ziek en wist dat zij niet lang meer te leven had. Ik kwam een paar maanden voor haar dood bij haar thuis om haar afscheid te bespreken en toen hoorde ik voor het eerst over het bestaan van Koningsakker.
 
Nellie was een kleurrijke vrouw en had allerlei ideeën, plannen Diosa, baar voor zijliging op het grafen wensen. Zij wilde graag thuis blijven na haar overlijden, in foetushouding worden begraven en weggebracht worden in een gewone auto. Nellie koos daarom voor de baar Diosa die speciaal voor zijligging is ontwikkeld.  Marijke Ott van atelier Alewijn bracht de baar een paar dagen later persoonlijk naar Nellie.
 
Nellie overleed thuis, te midden van haar vriendinnen. Zij zorgden voor de tot het eind toe heldere Nellie in deze laatste fase, omdat de thuiszorg vanwege Corona was afgehaakt. Toen ik gebeld werd dat zij was overleden, liep ik tegen een dilemma aan: de beperkingen vanwege Corona waren net van kracht. Nellie was vlak voor haar overlijden getest op Corona maar de uitslag was nog niet binnen. Niemand verwachtte dat de uitslag positief zou zijn, haar overlijden was immers vanwege haar ziekte onvermijdelijk, maar echt zeker weten deden wij het natuurlijk niet. Iedereen die werkte in de uitvaart, was nog aan het zoeken hoe te handelen. Mijn dilemma: zou ik haar samen met haar vriendinnen wassen en opbaren, waarbij je echt niet aldoor de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht kan nemen, óf mijn verzorgers inroepen?
 
Mijn gesprek met Nellie een paar maanden voor de Corona-maatregelen van kracht werden,  was van dien aard geweest dat ik mij Nellie niet kon voorstellen met die corona-proof-ingepakte mannen om haar heen. Mijn gevoel zei me dat het een intieme ceremonie moest zijn, door vrouwen uitgevoerd. Het was misschien geen verstandig besluit, maar ik wilde het fragiele (de kwetsbaarheid?), de rust, haar zijn, niet met onbekende mannen verstoren.
 
Uiteindelijk lag ze daar op haar baar op haar zij, gewassen en aangekleed, door vier paar vrouwenhanden gedragen, ieder haar deel. Zo voelde het goed en de uitslag kwam even later: geen Corona.
 
Nellie had een boekje gemaakt voor al haar vrienden met eigen gedichten en foto’s met de bedoeling dat op haar afscheid uit te reiken. Maar er konden slechts 30 mensen worden uitgenodigd op de begrafenis. Daarom stuurden we het boekje tegelijk met de rouwkaart op, zodat toch iedereen het kreeg.
 
Het afscheid op Koningakker vond plaats op een prachtige zonnige lentedag. Nellie werd door haar broers in hunAankomst in eigen auto rode Peugeot naar Koningsakker gereden, waarna de diosa met Nellie, bedolven onder de bloemen op de loopkoets werd getild en naar het graf gereden. Nellie’s dochter sloot de hele ceremonie af met een ritueel rondom het graf: we draaiden allemaal met ons gezicht naar het oosten, het zuiden, het westen en het noorden, luisterden  naar waar die voor stonden en naar de ruisende wind in de bomen. Een kleurrijk afscheid voor een kleurrijke vrouw.
 
De bijeenkomst in de buitenlucht op KoningsakkerDe diosa op de loopkoets
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Meer weten? Bel 06-20405561 of mail.
 

over Gita

Gita Beets is de vrouw achter het bedrijf betrokken uitvaarten in Den Haag. Zij heeft ruimte, tijd en aandacht voor families, voor jong en oud, om bewust en actief afscheid te nemen van degene die hen lief is. Door een betrokken en warm afscheid kan een dierbare herinnering ontstaan. Zij is lid van het netwerk uitvaartvernieuwers.
 
Gita kan families in een informele sfeer ondersteunen en inspireren bij het organiseren van een uitvaart, van de opbaring tot en met de feitelijke uitvaart. Maar ze kan ook vrijblijvend een gesprek met je voeren om je te informeren over de mogelijkheden die bij je passen.
 

over je abonnement

Nog geen abonnee? Klik hier om je aan te melden. Je ontvangt de eZine "wat moet en 10 dingen die je zelf kan regelen bij een uitvaart".
 
betrokken uitvaarten
verdistraat 78, 2555 ve den haag
tel: 06 - 20405561
kvk-nr: 27354781
 
betrokken uitvaarten   06 - 20405561   www.betrokkenuitvaarten.nl