Wat is een natuurbegraafplaats?

Wat is een natuurbegraafplaats?

Met de Energiebeurs in het vooruitzicht ben ik vorige week op bezoek geweest bij natuurbegraafplaats Heidepol aan de rand van de Hoge Veluwe. Het was prachtig zomerweer. Met de raampjes van de auto open en muziek van Coldplay op reed ik richting Arnhem. Op die manier ook nog nagenietend van het concert van Coldplay op het Malieveld, waar ik net geweest was. Het concert was een feestje. Bij binnenkomst kregen we allemaal een armbandje. Tijdens het concert gaf dit op gezette tijden licht in verschillende kleuren. Als vanzelf nodigde dit 65.000 mensen uit hun armen omhoog te steken. Het was indrukwekkend. Nu reed ik de natuurbegraafplaats op. En net zoals van het concert van Coldplay, ben ik er nog van onder de indruk. Een streling voor het oog. Toen ik na mijn bezoek in mijn auto stapte was ik zo enthousiast dat ik er graag zelf zou willen liggen en serieus overwoog al een plekje te kopen.


Wat is een natuurbegraafplaats?

Een natuurbegraafplaats, het woord zegt het al, houdt in dat je wordt begraven in de natuur, waar de natuur haar gang kan gaan. De begraafplaatsen zijn over het algemeen helemaal open zodat mens en dier er vrij toegang hebben. De natuur heerst. Poetsen, vegen, harken, bladeren opruimen of het neerzetten van lichtjes is niet toegestaan. Traditionele grafmonumenten of religieuze graftekens mogen niet worden geplaatst. Als je over het terrein (bos of velden) wandelt, krijg je echt het gevoel alsof je in de natuur bent. Graven hoeven niet onderhouden te worden. Na verloop van tijd gaan ze helemaal op in de natuur.
Er mag alleen begraven worden met behulp van natuurlijke vergankelijke materialen. Je kunt gebruik maken van karton, riet, onbehandeld hout of een wade. De kist mag geen elementen bevatten die het natuurlijke afbraakproces in de weg staan. Dit geldt ook voor binnen-bekleding en kleding van de overledene.
Natuurbegraven is voor mensen die houden van de natuur en het milieu en dit ook in hun begrafenis tot uiting willen brengen.

Natuurbegraafplaats Heidepol

Toen ik de begraafplaats opliep zag ik als eerste een zee van geel, twee grote velden met uitbundig geel-bloeiende bloemen omzoomd met bomen. In het midden van het eerste veld was een pad gemaaid. Er wandelde wat mensen. Ik liep naar het informatiecentrum, een soort woonkamer, met een grote leestafel, bank en houtkachel. Verrassend en prettig.
Mensen van de begraafplaats lopen rond in gewone werkkleding (niet in het zwart). In een schuur is een ontvangsruimte gemaakt, met een inrichting helemaal passend bij het natuurterrein. Er is een openlucht “theater”. Verderop het terrein staat een half open schuur waar je bij slecht weer kunt vertoeven. Je kijkt vanaf de schuur zo de natuur in. Er is alles aangedaan de verbinding met buiten te behouden. Tijdens een begrafenis is het terrein voor jou. Het gezelschap kan er in zijn geheel gebruik van maken. Je zou er kunnen picknicken in de zomer, maar je mag er ook een grote tent neerzetten, of een wandeling maken.

De graven op Heidepol

Op Heidepol koop je een plekje voor één persoon. Wil je met meerdere begraven worden dan koop je een aantal plekken naast elkaar. De graven worden maar één keer uitgegeven. Grafrust voor eeuwig. Uiteindelijk wordt de begraafplaats, als hij vol is, weer alleen natuurgebied. Graven kosten op dit moment tussen de 2.750 en 3.750 euro. Bijkomende kosten op het moment van overlijden zijn de begraafkosten voor het openen en sluiten van het graf, net als op iedere andere begraafplaats.

Wil je hier meer over weten? Bel 06-20 40 5561 of mail.


de Haagse Energiebeurs

Op zondag 7 oktober 2012 wordt in het atrium van het stadhuis in Den Haag voor de derde keer de Haagse Energiebeurs gehouden. Dit jaar ben ik door de gemeente benaderd om ook te participeren. Dat vind ik ontzettend leuk. Mijn website brengt over dat ik belang hecht aan mens en milieu. Dat doe ik in verschillende opzichten. Ik vind het prettig van lokale en kleine ondernemers producten af te nemen en op deze manier deze kleine ondernemers te ondersteunen. Kwaliteit van en aandacht voor hun producten en mensen zijn daarbij belangrijke factoren. Belangrijk vind ik ook dat de gebruikte materialen van natuurlijke duurzame of gerecyclede materialen worden gemaakt. Soms komen de producten wel van overzee, zoals manden, condoleance-boeken of vlinder-knoppen. Prachtige producten, waarbij materialen worden gebruikt zoals boombast (dat jaarlijks door de boom opnieuw gemaakt wordt) of snelgroeiende planten zoals bananenblad of ananasblad om te vlechten. Goede werkomstandigheden en een goed salaris voor de arbeiders zijn daarbij een belangrijke speerpunt.
Al met al is er best veel waar ik op die Energiebeurs aandacht aan wil besteden. En er is natuurlijk veel meer te zien op deze beurs. Dus zet het alvast in je agenda en loop even aan!


Allerzielen

Op vrijdagavond 2 november 2012 organiseer ik voor het tweede achter éénvolgende jaar samen met Marion Kuiperi van Ruimte voor Rituelen een Allerzielen viering. Graag nodig ik je uit voor deze Allerzielen viering om jouw overleden dierbare(n) te gedenken. De viering begint om 19:30 en is om 21:30 afgelopen. Het is een avond voor alle mensen die stil willen staan bij hen die ze verloren hebben.
Allerzielen: een mooi eeuwenoud ritueel dat wij graag, los van de kerk, op onze eigen wijze vorm willen geven. Het wordt een interactieve viering met muziek, meditatie, stilte, het zingen van de namen en uitwisseling. We sluiten de avond af met een drankje.
Je kunt een foto van je dierbare meenemen, om op een doek te bevestigen Aan het eind van de viering kan je de foto weer meenemen.
En je kunt een stukje hout meenemen met daarop zijn of haar naam of namen.

De viering vindt plaats in de Remonstrantse Kerk op de Laan van Meerdervoort 955 in Den Haag. Deze kerk ligt tegenover de Appelstraat, het trapje op naar boven. Je kunt er met de auto komen via de Pioenweg.
De kosten voor deelname aan deze avond zijn € 15,00 per persoon.

Vind je het prettig om te komen meld je dan door middel van een mailtje aan via mail-adres <a href=mailto:gita@betrokkenuitvaarten.nl>gita@betrokkenuitvaarten.nl</a> en geef het aantal personen met wie je komt er bij op.

Ik hoop je op Allerzielen te verwelkomen.