Veraarden: je lichaam teruggeven aan de aarde

Veraarden: je lichaam teruggeven aan de aarde

In Nederland kun je kiezen uit een drietal vormen van lijkbezorging: begraven, cremeren en je lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Maar er zijn meer vormen die in de toekomst mogelijk ook een optie zijn, zoals resomeren. Sinds kort gaan er ook stemmen op om veraarden op te nemen in de Wet op Lijkbezorging. Een dergelijke wetswijziging kan echter gerust tien jaar duren. De in april 2023 opgerichte gelijknamige stichting Veraarden zet zich in om deze natuurlijke vorm mogelijk te gaan maken in Nederland.

Humaan composteren

Maar wat is veraarden dan eigenlijk precies? Je zou het kunnen vergelijken met composteren. Niet voor niets wordt het dan ook wel ‘humaan composteren’ genoemd. Het is een gecontroleerd proces, zonder gebruikmaking van chemicaliën of verbranding, waarbij het lichaam van de overledene transformeert tot voedzame aarde. Humus. In Amerika gebeurt het al en ook in ons buurland Duitsland zijn sinds kort de eerste veraardingsprocessen al voltooid.

Afgesloten cabine

Bij veraarden wordt het lichaam van de overledene in een afgesloten cabine met natuurlijke materialen – zoals houtsnippers, hooi, stro en/of schors – gelegd en hiermee toegedekt. De micro-organismen die zich in dit mengsel bevinden, beginnen het lichaam te verteren. Doordat de temperatuur tijdens dit proces kan oplopen tot 70 graden, worden schadelijke ziekteverwekkers vernietigd.

Bruikbare compost

Sensoren houden de temperatuur en vochtigheid in de cabine, die langzaam heen en weer gewiegd wordt om de zuurstofverdeling goed te reguleren, in de gaten. Wat overblijft is gemiddeld zo’n 0,75 m3 bruikbare compost. Het hele proces van veraarden duurt ongeveer veertig dagen. Daarna wordt de aarde nog drie tot vijf weken bewaard om te laten luchten, waarna het de bodem kan verrijken. In Amerika wordt de vruchtbare humus ingezet om plaatselijke natuurgebieden te herbebossen.

Meer voordelen van veraarden

Maar afgezien van het milieuvriendelijke aspect, zijn er meer redenen die je kunnen doen besluiten om, zodra het is toegestaan, voor deze vorm van lijkbezorging te kiezen:

  • Kostenbesparing, want er zijn geen kosten voor grafrechten, steen of urn
  • Ruimtebesparing, nu er in dichtbevolkte gebieden steeds minder ruimte is voor traditionele begraafplaatsen

Milieuvriendelijk

Veraarden past bij de filosofie van een milieuvriendelijke circulaire levensstijl. Je hele leven word je gevoed door wat de aarde voortbrengt. Na je dood geef je je lichaam in de vorm van voedzame humus terug aan de natuur en kun je een bron voor nieuw leven zijn en iets bijdragen aan het herstel van de aarde.

Contact

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over veraarden of andere vormen van lijkbezorging? Gita en Kardie staan voor je klaar. Neem gerust contact op.