Een voettocht over het Lange Voorhout

Een voettocht over het Lange Voorhout

In de zomer van het jaar 1999 liep ik in de achterhoek achter de rouwauto aan, waar mijn oma in lag. Het was warm en windstil, de zon scheen. Het was zo’n zwoele zomerdag. Met mijn zoon in een kinderwagen en mijn dochter aan de hand liepen wij, met familie en vrienden, in een lange stoet over kleine landweggetjes omzoomd door majestueuze bomen naar de begraafplaats. Auto’s stopten, voorbijgangers namen hun hoed af.

Ik waande mij in een Italiaanse film. Ik heb het als wonderschoon ervaren.


Een voettocht over het Lange Voorhout

Inmiddels ben ik nu 6 jaar uitvaartonderneemster en afgelopen zomer overviel mij hetzelfde gevoel toen ik in een stoet liep, door het Hofkwartier en over het Lange Voorhout. We liepen van het woonhuis richting de Schouwburg. Ik liep voorop om de stoet te leiden. Achter mij werd een loopkoets, met daarop de kist, door kinderen, kleinkinderen en vrienden gereden. Daarachter sloten de anderen aan.

De loopkoets is zwart en prachtig in zijn eenvoud. De kist is van blank populieren hout. Op de kist ligt een bloemstuk van onder andere grote oudroze rozen. De bloemist uit het straatje, thuis in het Hofkwartier, is het die ochtend komen brengen.

Als je je best doet kun je het bijna ervaren. De wind zachtjes ruisend door het bladerdak. Het knisperen van de schelpen onder de wielen van de loopkoets en van de voeten die zich over het schelpenpad bewegen. Zacht gepraat van mensen uit de stoet en misschien veegt iemand er wel zijn tranen weg. De stelen van zonnebloemen omklemd door handen van de familie. Toeschouwers die even stilstaan en stil zijn. De beelden, van de jaarlijkse beeldententoonstelling waar we tussen door laveren. Het Haagse Lange Voorhout, getuige van zovele gebeurtenissen, aanschouwt ook deze stoet.

Het is verdriet en schoonheid in één. Afscheid nemen, hoewel met het leven verbonden, is moeilijk, maar op deze wijze indrukwekkend en troostend.

Aan het eind, uit het zicht, draait de stoet de antiek- en boekenmarkt op, die er wekelijks een paar keer wordt gehouden. Het leven gaat door, maar voor ieder in de stoet, staat het leven even stil.

 
Meer weten? Bel 06-20 40 5561 of mail.