Uitvaart in kleine, intieme kring

Uitvaart in kleine, intieme kring

Je zal het altijd zien! Het was even rustig zo vlak voor de herfstvakantie. Zo rustig dat je je als kleine ondernemer gaat afvragen of je het allemaal wel goed hebt aangepakt. Of dat je iets niet goed doet! Of dat je iets over het hoofd hebt gezien.
Ik pieker dan wat af. Het lijkt ook wel of het piekeren erger geworden is, nadat ik echt officieel, helemaal niet meer bij mijn vorige werkgever in dienst ben. Er is feitelijk niets veranderd, want ik stond al een jaar op eigen benen, maar dat lijntje doorknippen ging me toch veel moeilijker af dan ik van te voren stoer had gedacht. Het enige dat echt helpt me van het piekeren af te krijgen is gewoon aan het werk, maar dan moet je natuurlijk wel gebeld worden.

Gelukkig ging de telefoon, zelfs enkele malen, vlak voor de herfstvakantie. Het is nu schipperen tussen de organisatie van uitvaarten en de organisatie van de vakantie van de kinderen. Voor piekeren is even geen tijd. Heerlijk en tijdens de uitvaart van afgelopen maandag werd me een vraag voorgelegd die me inspireerde voor het artikel van vandaag.


Uitvaart in kleine, intieme kring

Ik liep met taart te laveren door de kleine groep mensen die aanwezig waren bij een uitvaart die georganiseerd was op uitvaartcentrum Sorghvliet. 3 dames op leeftijd schoten me aan.
“Wat een mooie huiselijke locatie is dit! Wat een prettige atmosfeer. Het is zo intiem. En ja, ik ben nu al zo oud, bij mij komen ook zoveel mensen niet meer. Dan is dit toch wel een heel prettige locatie. Zo’n crematorium is natuurlijk prima als er veel mensen komen, want die passen hier niet in, maar met zo’n klein clubje verdrink je daar een beetje in zo’n zaal. Dit is zoveel warmer en persoonlijker!”
“Ik vind het hier zo prettig.”
“Kan mijn uitvaart hier ook geregeld worden ? Ik ben wel verzekerd!”

Kan mijn uitvaart hier ook geregeld worden

Sorghvliet* is een rouwcentrum op de Groot Hertoginnelaan. Het is zo’n groot, oud en statig pand. Ingericht in koloniaanse stijl. Je kunt er met een beetje improviseren geweldige diensten organiseren. Voorwaarde is wel dat het gezelschap niet al te groot is. Meer dan 80 mensen moet je er niet in willen stoppen, en ietsje minder is eigenlijk beter. De kamer en suite wordt dan in zjin geheel gebruikt. In overleg kan de catering geregeld worden, die je als je dat wilt ook nog voor een groot deel in eigen hand kunt houden. Omdat de locatie echt iets huiskamerachtigs heeft is het er ook met een heel klein clubje mensen prettig vertoeven en blijft het gevoel van intimiteit bestaan. Iedereen kan in het rouwcentrum een dienst organiseren. Het rouwcentrum is niet aan bepaalde uitvaartondernemers of verzekeraars gebonden, zij verhuren aan iedereen.
Je bent natuurlijk niet gebonden aan Sorghvliet. Er zijn meerdere mogelijkheden denkbaar.

Wat gebeurt er na de dienst met mijn dierbare?

Omdat je dierbare nog niet op de plek van bestemming is zul je nog een gang naar crematorium of begraafplaats moeten maken. Dit kun je helemaal invullen zoals je het zelf hebben wilt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen eerst iets te drinken en te eten terwijl je dierbare er nog bij is en daarna naar het crematorium of begraafplaats gaan. Dit kun je met iedereen doen, in besloten kring of je kunt de uitvaartondernemer vragen dit stukje voor je te regelen.

Ik ben verzekerd kan ik bij de verzekering aangeven dat ik een dienst op Sorghvliet wil?
Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat dit waarschijnlijk niet in het standaard pakket zit en dat er dan kosten in rekening zullen worden gebracht. Vraag de verzekeraar/uitvaartondernemer die kosten voor je te begroten, om onaangename verrassingen te voorkomen.

Ik ben verzekerd kan ik dan toch bij jou terecht?

Als je een verzekering hebt die in geld uitkeert kun je meestal een ondernemer kiezen naar je eigen voorkeur. Als je een natura verzekering (een verzekering die uitkeert in diensten) hebt, krijg je ook een uitvaartondernemer aangewezen. Je kunt wel een andere uitvaartondernemer kiezen dan die de verzekeraar voorstelt. Je kunt de verzekeraar vragen de verzekering in geld uit te keren. De verzekeraar rekent dan uit hoeveel een standaard uitvaart bij hen zou kosten. Dit bedrag wordt dan uitgekeerd. Sommige verzekeraars zoals Dela geven halfjaarlijks op hoeveel je krijgt uitgekeerd als je de uitvaart door een ander dan Dela zou laten uitvoeren. Je weet dan precies waar je aan toe bent.

*Sorghvliet bestaat niet meer als rouwcentrum. Maar er zijn andere alternatieve locaties mogelijk.

Wil je hier meer over weten? Bel <a href=tel:0620405561>06-20 40 5561</a> of <a href=mailto:gita@betrokkenuitvaarten.nl>mail</a>.


Allerzielen, een eigen wijze viering

Op woensdagavond 2 november 2011 organiseer ik samen met Marion Kuiperi van Ruimte voor Rituelen een Allerzielen viering. Graag nodig ik je uit voor deze Allerzielen viering om jouw overleden dierbare(n) te gedenken. De viering begint om 19:30 en is om 21:30 afgelopen. Het is een avond voor alle mensen die stil willen staan bij hen die ze verloren hebben.

De oorsprong van Allerzielen

Op Allerzielen – 2 november – herdenkt de Kerk alle overleden gelovigen.
De traditie stamt, voor zover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk, zie afbeelding) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk.

De viering

Een mooi eeuwenoud ritueel dat wij graag, los van de kerk, op onze eigen wijze vorm willen geven. Het wordt een interactieve viering met muziek, meditatie, stilte, het zingen van de namen en uitwisseling. We sluiten de avond af met een drankje.
Je kan een foto van je dierbare meenemen die je op een doek kunt bevestigen Aan het eind van de viering kun je de foto weer meenemen.
En je kan een stukje hout meenemen met daarop zijn of haar naam of namen.

Waar

De viering vindt plaats in de Remonstrantse Kerk op de Laan van Meerdervoort 955 in Den Haag. Deze kerk ligt tegenover de Appelstraat, het trapje op naar boven. Je kunt er met de auto komen via de Pioenweg.

Tijd

De viering begint om 19:30 en is om 21:30 afgelopen.

Kosten

De kosten voor deelname aan deze avond zijn € 15,00 per persoon.

Aanmelden en betaling

Vind je het prettig om te komen meld je dan door middel van een mailtje aan via mail-adres gita@betrokkenuitvaarten.nl en geef het aantal personen met wie je komt er bij op.

Ik hoop je op Allerzielen te verwelkomen.