Zeg het met bloemen

Zeg het met bloemen

Als je dit leest ben ik vakantie aan het vieren in Toronto, Canada. Ik vind het best moeilijk betrokken uitvaarten uit handen te geven, maar aan Dukky heb ik gelukkig een hele fijne vervangster. Ik weet ook dat als ik eenmaal de eerste schreden zet op mijn vakantie-avontuur het gevoel van vrijheid zomaar over me heen komt rollen. De kinderen zijn met hun vader mee naar Frankrijk. Ik heb dus werkelijk alleen rekening te houden met mijzelf en natuurlijk met de vrienden waar ik ga logeren.

De rust en even echt niets hoeven zullen me goed doen. Straks kom ik opgeladen terug en kan ik er weer vol tegenaan.

Ik ben aan het genieten. Ik wens jou ook een hele fijne vakantie toe!


Zeg het met bloemen

Een crematorium, een aula, een kist.

Er staat een grote vaas aan het voeteneinde met wilde veelkleurige zomerbloemen. Ze zien er prachtig uit. Het heeft haast iets vrolijks en frivools al die kleurenpracht en losheid, zoals ze daar staan. Aan het eind van de afscheidsbijeenkomst kiezen de mensen een bloem uit de bos, ze zijn er even mee bezig, hun aandacht is bij het moment. Als ze de overledene voor de laatste keer groeten, leggen ze de uitgekozen bloem op de kist neer. Het is fijn dit te kunnen doen. Ze kunnen zichzelf gemakkelijk een houding geven, ze kunnen rustig even de tijd nemen, zonder zich opgelaten te voelen.

Als de stapel te groot wordt, haal ik het bloemstuk op het hoofdeinde weg en schuif de stapel bloemen naar het hoofdeinde. Een nieuwe stapel kleuren groeit langzaam op het voeteneinde. Nadat alle gasten geweest zijn, blijft de familie achter. Ook de familie pakt bloemen uit de vaas en geeft hun dierbare één of meerdere bloemen mee.

Misschien gaan ze mee naar de oven, misschien nemen ze hier afscheid, maar alle bloemen die alle groeten, alle gebaren, alle herinneringen, alle gegeven liefde symboliseren gaan met de overledene mee de oven in en begeleiden hem dat laatste stuk van zijn aardse reis. Je zou je ook nog kunnen voorstellen dat al die groeten uiteindelijk samen met de overledene vervat zitten in de as.

Wil je meer over de mogelijkheden bij een uitvaart weten? Bel 06-20 40 5561 of mail.